Drie jaar hebben we moeten wachten sinds Spider-Man 2, een sequel die nu eens beter was dan de voorganger. Tussen deel 1 en deel 2 zaten slechts twee jaar en dat hield de vaart er goed in.

In de eerste Spider-Man moest de sullige Peter Parker eerst nog volbloed Spinnenman worden om de moordenaar van zijn oom te kunnen grijpen, naast andere schurken die New York onveilig maakten.

In Spider-Man 2 maakte Peter zijn geheime identiteit eindelijk ook bekend aan zijn hartsvriendin Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) terwijl zijn rivaal Harry Osborne (James Franco) ook al achter Peters alter ego kwam. Osborne zwoer wraak te nemen, want het was Spider-Man die zijn vader, tevens The Green Goblin, vermoordde.

Spider-soap

Spider-Man 3 gaat verder waar deel 2 ophield. Mary Jane en Peter zijn gelukkig met elkaar, zeker nu Mary Jane eindelijk op Broadway staat. Harry Osborne heeft het geheime lab van wijlen zijn vader ontdekt en gaat aan het klussen voor een nieuwe versie van The Green Goblin. Dat zorgt voor het enige spektakel in het eerste half uur van Spider-Man 3, want de Spinnenman moet het opnemen tegen The New Green Goblin.

Gelukkig maar, want Peter was vooral bezig met te bedenken hoe hij Mary Jane ten huwelijk kon vragen en had voor dit doel de ring van zijn tante gekregen. Na die huilerige scène leken we even in een Spider-soap te zijn beland, maar gelukkig zweeft Spidey al weer snel tussen de wolkenkrabbers. Dat hebben we vaker gezien, maar gaat nooit echt vervelen.

Geheugenverlies

De confrontatie met de Groene Griezel levert de onverlaat flink hoofdletsel op, dat resulteert in geheugenverlies. Ook al zo'n soapy ingreep en het berooft de film bovendien tijdelijk van een belangrijke rivaal voor Peter Parker/Spider-Man. Want wanneer Harry wakker wordt weet hij niet beter dan dat hij en Peter dikke vrienden zijn, als vanouds. Er staat Peter dus weinig meer in de weg om gelukkig te worden met Mary Jane. Maar gelukkig voor de kijker dienen zich alweer snel nieuwe obstakels aan.

Kruimeldief wordt zandman

Want Mary Jane wordt al snel na haar debuut vervangen en raakt depressief. Peter is zo vervuld van zijn succes als spinnenman dat hij niets in de gaten heeft. Bovendien wordt hij bekropen door een zwart goedje uit een meteoriet dat hem in een duistere versie van zichzelf doet veranderen.

En een nieuwe supersterke schurk dient zich aan, want kruimeldief Flint Marko (Thomas Haden Church) verandert na een onvrijwillig wetenschappelijk experiment in de Sandman, een uit los zand opgebouwde slechterik. Marko blijkt ook nog iets te maken te hebben met de moord op Parkers oom.

Alsof dat niet genoeg is krijgt Harry zijn korte termijn geheugen weer terug en weet hij weer waarom hij zo kwaad was op Peter. Die krijgt bovendien een nieuwe rivaal bij de krant in de vorm van de gladde fotograaf Eddie Brock (Topher Grace). En tenslotte krijgt Mary Jane last van jaloezie als ze blondine Gwen Stacy ziet flirten met Spider-Man én Peter Parker.

Levende zandstorm

Spider-Man 3 is overvol en duurt met zijn 140 minuten ook langer dan beide vorige delen. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, maar deel 3 bevat te veel elementen die al eerder aan bod zijn gekomen. Zo redt Spider-Man Gwen Stacy terwijl ze buiten aan een wolkenkrabber hangt- dat deed hij al in deel 1, met Mary Jane. En ook Mary Jane raakt weer eens in de problemen, net als in de vorige delen. Dat ze bovendien weer eens van Peter naar Harry fladdert is ook al eerder vertoond.

Gelukkig bevat Spidey 3 ook frisse nieuwe elementen. Het zwarte goedje dat Peter Parker onsympathiek maakt levert een reeks geestige scènes op waarin de voormalige sukkel als John Travolta in Saturday Night Fever swingend door Manhattan loopt. En de Sandman is een prachtige creatie, al doet deze levende zandstorm af en toe ook wel denken aan de mummie uit The Mummy.

Afronding

Spider-Man 3 is een redelijk geslaagde afronding van de trilogie tot nu toe. Deel 4 staat weliswaar al gepland voor 2009, maar omdat de contracten met voornaamste hoofdrolspelers aflopen moet eerst nog bezien worden of Maguire, Dunst én Raimi na zeven jaar en drie films trek hebben in nog een avontuur.

Veel zal afhangen van de opbrengst van Spidey 3, maar mocht Maguire voor de vierde keer het spinnenpak aantrekken dan moet de serie toch echt een nieuwe kant opgaan. Want Spider-Man is in Manhattan nu wel uitgeslingerd.

Het Parool: - "de trilogie wordt afgerond met een film die een gebrek aan vaart en verrassingen kan worden verweten"

De Volkskrant: - "meer van alles (...) de verschillende genres volgen elkaar op, maar vormen nooit een vloeiend geheel"

In 110 zalen