Omslachtige actiefilm waarin scherpschutter Mark Wahlberg in een complot verzeild raakt en op zoek gaat naar gerechtigheid.

25 jaar terug ging in First Blood een Vietnamveteraan genaamd John Rambo in zijn eentje een politieleger te lijf dat hem onheus had behandeld. In Shooter overkomt Mark Wahlberg als scherpschutter Bob Lee Swagger min of meer hetzelfde.

Na een geslaagde opdracht in Ethiopië werden hij en zijn maat voor dood achtergelaten. Zijn maat was inderdaad overleden, maar Swagger wist terug te keren naar de VS. Hoe hij de enorme afstand overbrugde vertelt Shooter niet, maar drie jaar later woont hij met zijn hond in een afgelegen berggebied.

Complot

Maar niet afgelegen genoeg, want Swagger wordt benaderd door vage regeringsfunctionarissen met een geheime opdracht waar een verdacht luchtje aanzit. Ze zijn op de hoogte van een mogelijke aanslag op de president, en willen van deskundige Swagger weten waar een potentiële scherpschutter zich zou posteren.

Uiteraard krijgt Swagger vervolgens de schuld wanneer er inderdaad een (mislukte) aanslag op de president plaatsvindt. Swagger weet te vluchten en onder te duiken bij de vrouw van zijn overleden maat, hoewel hij zelf is geraakt en het halve leger op zijn hielen zit. Dat weerhoudt hem niet van het voornemen het complot bloot te leggen en de schuldigen te straffen, want: "ze hebben zijn hond gedood!"

Swagger krijgt hulp van een FBI-agent die hij overmeesterde bij zijn vlucht. Deze FBI-agent (Michael Peña) heeft weliswaar net zijn opleiding afgerond, maar zijn instinct vertelt hem dat er iets niet klopt aan de aanslag. Uiteindelijk zal dit groentje met Swagger een duo vormen dat zich te midden van kogelregens van ervaren en zwaarbewapende antiterreureenheden staande weet te houden.

Anna Nicole Smith

Shooter is net als First Blood een rechtse actiefilm: de boodschap is dat de overheid niet te vertrouwen is en het individu zelf zijn boontjes moet doppen. Die ondertoon keert ook terug in de vele cynische opmerkingen over de oorlog in Irak, en een wel heel actuele terzijde over Anna Nicole Smith.

Die terzijdes zijn nog wel vermakelijk, maar voor de rest is deze mix van Rambo en de tv-serie 24 te onwaarschijnlijk om serieus te nemen, met de vele narrow escapes. Shooter is zo'n macho actiefilm waarin de enige vrouwen met bijrollen van betekenis bloedmooi zijn, of ze nu een weduwe spelen of een FBI-agent.

En Mark Wahlberg weet met zijn gebrekkige uitstraling de kijker ook niet echt bij de les te houden. Als popcornfilm is Shooter nog wel geslaagd, maar dan moet je wel je gezonde verstand bij de ingang van de bioscoopzaal inleveren.

Het Parool: - "van voortjakkerende achtervolgingen en knallende vuurgevechten aan elkaar hangende (..) paranoïde B-film"

De Volkskrant: - "de logica is zozeer ondergeschikt aan allerhande slachtingen dat er in elk geval gelachen kan worden"

In 50 zalen