Midlifecrisis op een motor: vier mannen van rond de vijftig (John Travolta en anderen) maken een motortripje dat niet zo leuk uitpakt.

Vanaf het moment John Travolta zijn comeback maakte met Pulp Fiction spot hij regelmatig met zijn imago van sexy ster op leeftijd. In Pulp Fiction banjerde de hunk uit Saturday Night Fever rond met een onmogelijk kapsel en zwembandjes en in Michael speelde hij een zwaarlijvig engel die ook nog rookte.

Dat gegeven is nog nijpender geworden sinds Travolta drie jaar geleden 50 werd. In Be Cool kon hij zijn omvang nog aardig verhullen met zwarte pakken, maar in Wild Hogs gaat hij voluit als vijftiger die tobt met een fikse penopauze.

Road trip

Woody (Travolta) lijkt nog de meest geslaagde van zijn vrienden. Hij heeft een modelvrouw (letterlijk, want ze is een fotomodel), een mooi huis en een goedbetaalde baan. Zijn vriend Dudley (William H. Macy) heeft nog nooit een vriendin gehad omdat hij bang is voor vrouwen, terwijl Bobby (Martin Lawrence) thuis flink onder de plak zit bij zijn dominante vrouw. En Doug (Tim Allen) heeft wel een begrijpende vrouw, maar het knagende idee dat het avontuurlijke leven zijn deur voorbij is gegaan omdat hij tandarts is geworden.

Deze vier mannen in midlife crisis verzetten hun zinnen regelmatig door leren pakken aan te trekken en als de Wild Hogs uit de titel op de motor te stappen. Maar ook die uitstapjes blijven beperkt tot brave ritjes in de suburb, en kunnen nauwelijks avontuurlijk genoemd worden. Wanneer het idee voor een echte road trip ontstaat, zijn ze daar uiteindelijk alle vier wel voor te porren.

De mobieltjes worden bij vertrek weggegooid, want het avontuurlijke leven lokt. De eerste kampeerervaring loopt op een mislukking uit, maar avontuurlijk wordt het pas wanneer het gemotoriseerde midlifecrisiskwartet echte motorduivels in de wielen rijdt. Dan is het scheuren geblazen.

Botoxkop

Wild Hogs heeft een aardig, zij het niet bijster origineel (zie: City Slickers) uitgangspunt en was in de VS dan ook een dikke hit. Niet vreemd, want Amerikanen zijn altijd wel gevoelig voor het sentiment van de lokkende weg en ook niet vies van flauwe grappen over vermeende homoseksualiteit. Want die liggen natuurlijk weer voor het oprapen bij een film over vier mannen in leren pakken, die ook nog samen een tent delen, of naakt in een vijver zwemmen.

Echt storend is die homofobe ondertoon niet, maar echt leuk evenmin. Nog minder leuk is het gepijnigde gezicht van Travolta wanneer deze zich in de nesten heeft gewerkt. Flink schmierend tracht hij op de lach te spelen, met tegenovergesteld resultaat. Het enige effect is dat je nog meer gaat letten op zijn eigenaardig ogende tronie, die stijf van de botox lijkt te staan.

Ook een manier om je midlifecrisis te lijf te gaan. Maar mijn gezicht bleef ook zonder botox pijnlijk lang in de grijnsstand staan bij de vele slappe grappen van Wild Hogs.

Het Parool: - "de makers en de motormannetjes zoeken voortdurend naar de bekende weg en het platgetreden pad"

De Volkskrant: - "sneue vertoning (..) het scenario staat bol van de gênante, opvallend homofobe scènes"

In 72 zalen