Reconstructie van 30 januari 1972, de Bloedige Zondag waarop de Britse troepen in Noord-Ierland veertien demonstranten neerschoten. #

Behalve twee biopics (Frida, Auto Focus) gaat er deze week ook nog een gedramatiseerde documentaire in première. Bloody Sunday reconstrueert het drama dat de meeste mensen alleen nog kennen dankzij het bijna gelijknamige nummer van U2.

Op 30 januari, alweer 31 jaar geleden, besloten katholieke Noordieren in te protesteren tegen nieuwe maatregelen van de Britse overheersers, ondanks een demonstratieverbod. De aanloop tot het bloedige drama wordt in Bloody Sunday van beide zijden getoond, waarbij de demonstranten minstens even opgefokt zijn als de Britse soldaten.

Maar de laatsten waren aanzienlijk beter bewapend dan de katholieke oproerkraaiers, waarvan er veertien in koelen bloede werden neergeschoten.

Doofpot-affaire

De Britse regisseur Greengrass legt de schuld van het uit de hand lopen duidelijk bij de Britten, in afwachting van een grootscheeps onderzoek naar de ware toedracht. Dat loopt nog steeds en heeft de Britse belastingbetalers al tientallen miljoenen ponden gekost.

Bloody Sunday is daarom behalve een "meeslepend docudrama" (Het Parool) ook een nuttige film, die het deksel van de doofpot cq beerput rukt. Greengrass won met zijn film op het filmfestival van Berlijn vorig jaar de Gouden Beer. Fans van de onvolprezen tv-serie Cold Feet zullen in de Ierse activist Ivan Cooper (James Nesbitt) overigens de vrolijke vrijbuiter Adam herkennen.

Het Parool: "meeslepend docudrama"
De Volkskrant: "het onafwendbare noodlot wordt bijna tastbaar"
In 7 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm