LOS ANGELES - De Britse acteur Peter O'Toole heeft de organisatie die jaarlijks de Oscars toekent, gevraagd af te zien van haar voornemen hem dit jaar met een ere-Oscar te onderscheiden. Hij heeft de hoop nog niet opgegeven een 'gewone' Oscar te winnen. Dat heeft het Amerikaanse blad Daily Variety woensdag gemeld.

De Academy of Motion Picture Arts & Sciences heeft het verzoek echter afgewezen. O'Toole (70) heeft zijn verzoek schriftelijk ingediend. Hij zegt "in de wolken'' te zijn door het besluit van de Academy, maar wijst erop dat hij nog altijd als acteur actief is en daarom nog steeds de kans heeft een Oscar te winnen. Daarom zou de Academy tot zijn tachtigste moeten wachten. O' Toole speelt een bijrol in de film De wortels van het Kwaad, over de opkomst van Adolf Hitler, waarvoor de opnames woensdag in het Tsjechische Brno zijn begonnen.

O'Toole is zeven keer voor een Oscar genomineerd, maar heeft de belangrijke filmonderscheiding nog nooit gewonnen. De eerste nominatie was voor Lawrence of Arabia (1962). Daarna volgden Becket (1964), The Lion in Winter (1968), Goodbye, Mr. Chips (1969), The Ruling Class (1972), The Stunt Man (1980) en My Favourite Year (1982).
Tot de acteurs die eerder een ere-Oscar hebben gekregen, behoren Bob Hope, Gene Kelly en Sidney Poitier.