In dit geestige vervolg op het al net zo leuke eerste Spy Kids-avontuur belanden de puberende spionnen op een mysterieus eiland. @@@@

De eerste Spy Kids was niet zozeer leuk door het uitgangspunt (mini-spionnen), want dat had net zo goed een stomvervelende draak van een familiefilm kunnen opleveren. Nee, de eerste Spy Kids was vooral leuk doordat alleskunner Rodriguez het gegeven aankleedde met een speelgoedwinkel aan fratsen en een overdosis originele ideeën.

Video: Modem of Kabel/ ADSL

En passant liet de Tex-Mex regisseur ook nog zijn afkomst prettig doorschemeren, door tal van Latijns-Amerikaanse invloeden in het decor en verhaal te smokkelen. Hij slechtte voorts op prettige wijze vooroordelen door Latino bijrol-acteurs als Danny Trejo en Cheech Marin nu eens geen ongure of onbetrouwbare types te laten spelen, maar leuke ooms die barsten van creativiteit.

Troublemaker Theme Park

De tweede Spy Kids gaat op die ingeslagen weg door, zonder al te veel in herhalingen te vallen. Daarvoor heeft Rodriguez gewoonweg te veel ideeën. Aan het slot zijn ze trouwens nog niet op, want hij blijft de toeschouwers op bloopers en andere extraatjes trakteren. Dat is dan weer teveel van het goede, maar hij zij hem vergeven dat hij geen afscheid van zijn mini-helden kan nemen. Want in de anderhalf uur daarvoor heeft hij zijn publiek vermaakt met een snel en geestig avontuur.

Dat begint in Troublemaker Theme Park, waar de verwende presidentsdochter in gevaar dreigt te raken in een van absurde attracties. De Spy Kids (Alexa Vega en Daryl Sabara) komen in aktie, maar er blijkt alweer een nieuwe generatie Kids te zijn opgeleid. De concurrentieslag die dat oplevert wordt uitegvochtem op een eiland waar electronische gadgets niet werken.

En net als in de vorige film schieten ook nu weer pa en ma spion (Antonio Banderas en Carla Gugino) te hulp, aangevuld met oma en opa spion. Inderdaad, een herhalingsoefening, maar die is zo compleet anders ingevuld dat het er niet toe doet. De inventieve Spy Kids-serie verdient een even groot publiek als de Harry Potter-reeks

Het Parool: "grote verrassingen blijven helaas uit (maar) een goed alternatief voor Disney en consorten"
De Volkskrant: "vertoont de tekenen van een haastklus (maar is) altijd nog aanzienlijk beter dan het doorsnee aanbod aan familie-amusement"
In 89 zalen