De organisatie van het Duitse muziekfestival Rock am Ring heeft besloten het evenement vrijdagavond te onderbreken wegens een terreurdreiging.

Het festival laat op zijn Facebook-pagina weten het advies op te volgen van de politie om het festival stil te leggen. Het jaarlijks terugkerende festival vindt dit weekend plaats op racecircuit Nürburgring in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts in het westen van Duitsland.

Rock am Ring riep via haar Facebook-pagina alle festivalbezoekers op het festivalterrein "op een rustige en gecontroleerde manier te verlaten" en vroeg iedereen om begrip te tonen voor het politieonderzoek. Het bericht is ook omgeroepen over het festivalterrein waar tienduizenden mensen aanwezig zijn.

De politie van Koblenz zegt dat er "concrete aanwijzingen zijn die een mogelijke terroristische dreiging niet kunnen uitsluiten". Volgens de politie staat de veiligheid van de bezoekers voorop en is daarom besloten om het festival op vrijdag stil te leggen. Inhoudelijk kan de politie geen details geven over de dreiging.

Bezoekers Rock am Ring zingen 'You'll never walk alone' tijdens evacuatie
53
Bezoekers Rock am Ring zingen 'You'll never walk alone' tijdens evacuatie

Risicoanalyse

Roger Lewentz, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Rijnland-Palts, heeft gezegd dat zaterdag om 11.00 uur bekend wordt gemaakt of het muziekfestival wordt voortgezet. Daaraan vooraf gaan overleg over de situatie en een risicoanalyse.

Het onderzoek is nog in volle gang. "Er zijn een paar punten waarop de politie zich concentreert", zei Lewentz, die zijn bondscollega Thomas de Maizière heeft ingelicht. Op details wilde hij niet ingaan. "We moesten dit besluit nemen. Alle politie-experts waren het er over eens: er was geen andere keus."

Op het festivalterrein werden 90.000 bezoekers verwacht. Volgens Lewentz waren het er op de openingsdag zo'n 60.000. Over de ontruiming was hij tevreden. "Dat ging zeer gedisciplineerd".

Manchester

Vanwege de recente aanslag bij een popconcert van Ariana Grande in Manchester had de Duitse politie op voorhand al extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij Rock am Ring. Zo was het aantal hulpverleners verhoogd naar ongeveer 1.200.

De politie, die met "man en macht werkt aan het onderzoek", en de organisatie hopen dat het programma op zaterdag wel door kan gaan.

Het festival begon vrijdag en zou 's avonds om 22.30 uur afsluiten met een concert van Rammstein. Het publiek was toen echter al weg. De ontruiming verliep ordelijk. Er brak geen paniek uit door de mededeling. De festivalgangers bewogen zich kalm naar de uitgangen richting hun kampeerplaatsen. De organisatoren beloofden iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen via de sociale media, radio en pers.

Andere artiesten die dit weekend op Rock am Ring zouden optreden zijn onder andere Liam Gallagher, Alex Vargas, 2Cellos en The Raven Age. Het festival duurt tot en met zondag.

Tweelingfestival

De terreurdreiging heeft geen gevolgen gehad voor het tweelingfestival 'Rock im Park'. In Nürnberg speelden de bands gewoon door voor ongeveer 85.000 muziekliefhebbers. "Er is geen reden voor verontrusting", zei een woordvoerder van de organisatie.

Op beide evenementen treden dezelfde groepen op, maar in een andere volgorde.