Weinig vrouwen op podia Nederlandse muziekfestivals

Op podia van Nederlandse muziekfestivals zijn weinig vrouwen te vinden. Magneet Festival in Amsterdam scoort met 17,6 procent vrouwen op de line-up het beste in een onderzoek onder twintig festivals.

VICE stelde in samenwerking met De Festival Monitor een lijst op van de twintig festivals die afgelopen jaar het populairst waren bij bezoekers onder de dertig en bekeek de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen.

Bij bands werden alle afzonderlijke leden meegeteld. Gelegenheidsmuzikanten en gastoptredens werden niet meegerekend.

De top drie van de lijst bestaat naast Magneet Festival uit Dekmantel (13,3 procent vrouwelijke dj's) en Open Air (7,7 procent vrouwelijke dj's).

Erfenis uit het verleden

Volgens Roel Coppen, die namens Friendly Fire onder meer de programmering verzorgt van Best Kept Secret en Indian Summer Festival, is de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen op festials een erfenis uit het verleden.

"Popmuziek werd populair in een tijd dat mannen het voor het zeggen hadden", legt hij uit. "In de begindagen had je vrijwel alleen maar mannelijke muzikanten. Dat is nooit helemaal veranderd. Je zag dat bijvoorbeeld ook toen Madonna opkwam. Het duurde heel lang tot iemand haar serieus nam, omdat de muziekwereld van oudsher door mannen is gedomineerd."

Tip de redactie