Mumford and Sons zal geen optredens meer geven op het Zweedse festival Bravalla, totdat er maatregelen zijn genomen door de organisatie om seksuele aanvallen op vrouwen in de toekomst te voorkomen. 

Op het festival werden afgelopen weekend vijf verkrachtingen en twaalf aanrandingen gemeld.

"Wij zijn geschokt over wat er is gebeurd afgelopen weekend op het Bravalla festival", schrijft de Britse band op hun Facebookpagina.

"Een festival hoort een feest te zijn van muziek en mensen. Een plek om je te laten gaan en je veilig te voelen om dat te doen. We zijn ontdaan over deze berichten."

De consequentie is dat de groep geen optredens meer zal geven op het Bravalla-festival, het grootste evenement van het Scandinavische land. "Totdat ons verzekerd kan worden door de organisatie en politie dat er iets wordt gedaan om deze afschuwelijke aanrandingen aan te pakken."

Zara Larsson

Naast Mumford and Sons, haalde ook de Zweedse zangeres Zara Larsson uit naar de aanranders. "Jullie verdienen het om te branden in hel. Verschrikkelijk hoe bang jullie vrouwen maken om naar een festival te gaan. Ik haat jullie."

Op een ander festival in Zweden, het Putte i Parken, kwamen recentelijk ook meldingen van aanrandingen door jongens en jonge mannen. Volgens The Telegraph zijn er 35 meldingen gemaakt van aanvallen op dit gratis festival, dat werd gehouden tussen 30 juni en 2 juli. Het jongste slachtoffer was pas twaalf jaar oud. De Zweedse politie heeft inmiddels zeven mannen geïdentificeerd.