Punkdichter John Cooper Clarke treedt zaterdagavond niet op bij het festival Into The Great Wide Open op Vlieland. 

De Engelsman miste 's middags de boot naar het eiland en weigerde vervolgens alternatief vervoer dat hem aangeboden werd. Zijn Nederlandse agent Willem Venema van Double Vee zegt niet meer met Clarke te willen werken.

De performancedichter, die om 18.30 uur zou optreden, kwam te laat in Harlingen aan voor de boot naar Vlieland. "Toen hebben wij hem eerst een watertaxi aangeboden. Maar daar wilde hij niet in omdat er geen dak op zat," aldus Willem Venema die Clarke in Nederland vertegenwoordigt.

"Vervolgens werd hem voorgesteld de veerboot van 19.00 uur te nemen en dan zou het programma aangepast worden zodat hij later kon optreden. Daar voelde hij ook niets voor. Hij leek weinig zin te hebben. Daarop heb ik 'Fuck you!’ gezegd. Met deze man wil ik niet meer werken."

Komische verzen

John Cooper Clarke brak in de late jaren zeventig door als "performing poet" met vaak razendsnel voorgedragen komische verzen. Hij trad veel op samen met punk- en newwavegroepen, maar ook op poëziefestivals - in ons land vaak samen met Simon Vinkenoog, Jules Deelder of Johnny van Doorn. Begin jaren tachtig verschenen er een aantal albums waarop hij zijn werk voordraagt.

Daarna verdween hij lange tijd uit beeld als gevolg van een drugsverslaving. De afgelopen tien jaar maakte hij echter weer een comeback. In 2010 stond hij op het Crossing Border festival in Den Haag. Vrijdagavond trad hij nog met veel succes op in Amsterdam.