De nultolerantie van het Limburgse parket tegenover drugsgebruik op Pukkelpop was geen groot succes. De bedoeling was om festivalgangers die betrapt werden op drugs meteen een schikking te laten betalen via Bancontact, maar het betaalsysteem deed het niet.

Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

"Het toestel bevatte niet het juiste kaartje", aldus parketwoordvoerder Dominique Renotte. "Zo wordt Pukkelpop gesponsord door Proximus en werken wij met een andere operator. Daar kwam dan nog bij dat de telefoonlijnen voortdurend bezet waren."

Tijdens het festival werden zo’n 3.000 mensen door snuffelhonden gecontroleerd op drugsbezit. Ongeveer driehonderd mensen werden daarna ook effectief ondervraagd. Uiteindelijk kregen twintig betrapte festivalgangers een minnelijke schikking (verval van strafvordering in ruil voor een tegenprestatie) voorgesteld.

Het systeem voor betalingen werkte dus niet, "waardoor iedereen die betrapt werd om uitstel van betaling heeft gevraagd", aldus Renotte.

Ook de bussen waarin festivalgangers aan de ingang van het festivalterrein hun drugs anoniem konden deponeren, waren geen onverdeeld succes. Zo werden er amper vier xtc-pillen en 13 gram marihuana in achtergelaten.