De afgelopen jaren liep de programmering van Mysteryland zó uit de klauwen, dat het voor de 60.000 bezoekers bijna niet meer te doen was om in een dag naast alle dj's en artiesten ook nog te kunnen genieten van de honderden creatieve en culturele uitspattingen op het enorme festivalterrein in Haarlemmermeer. 

Na lang steggelen met de gemeente kreeg organisator ID&T het dit jaar eindelijk voor elkaar om zaterdag én zondag feest te mogen vieren op het Floriadeterrein. Tot groot genoegen van de festivalgangers die eindelijk de rust en ruimte hebben om op hun gemak rond te struinen langs alles wat het evenement te bieden heeft.

Voor de 5000 gelukkigen die een felbegeerd campingticket op de kop wisten te tikken, begon het feest vrijdagmiddag al op het kleine kampeerterrein naast de festivalweide.

"Een heel emotioneel moment." General manager van Mysteryland Martijn van Daalen stond 'met kippenvel op de armen' toe te kijken hoe de festivalgangers vrijdag de camping opstormden. "Hier hebben we al die jaren naartoe gewerkt en het is best een moeizaam proces geweest. Als de poorten van de camping dan opengaan en je ziet hoe enthousiast iedereen is, dan is dat echt heel bijzonder."

'Historisch'

Hij noemt de 22e Mysteryland 'historisch'. De eerste twee edities in 1993 en 1994 waren ook meerdaags, maar nooit eerder bood het oudste dancefestival ter wereld ook de mogelijkheid te blijven slapen. "Voor het eerst in twintig jaar zijn we weer meerdaags en voor het eerst in de geschiedenis hebben we ook een camping. Het festival is eindelijk volwassen geworden."

Absoluut record

De organisatie had al ervaring als campingeigenaar. De buitenlandse edities van Mysteryland in Amerika en Chili zijn al sinds het begin meerdaags en daar kan iedereen blijven overnachten.

Alle feestgangers een slaapplek bieden op de festivalcamping in Haarlemmermeer is de grote droom van ID&T, maar de gemeente wil rustig opbouwen en eerst even aankijken hoe het gaat met vijfduizend kampeerders. "Uiteindelijk kunnen we op de huidige locatie groeien naar ongeveer 20.000 kampeerplekken. Wat ons betreft gaan we daarvoor."

Buitenland

Mysteryland trekt elk jaar veel bezoekers uit het buitenland en ook die blijken graag de nacht in een tentje door te brengen. "We hebben hier dit weekend 160 verschillende nationaliteiten rondlopen en van de campinggasten komt ongeveer de helft uit het buitenland", aldus marketing manager Clayton Fredrik. 

De kampeertickets waren binnen no time uitverkocht en een dag van tevoren gingen de laatste dagkaarten voor zaterdag over de toonbank. Alleen voor zondag zijn nog kaarten te koop. ID&T verwacht uiteindelijk in totaal 95.000 bezoekers te ontvangen. "Een absoluut record."

Sprookjeswonderland

Het festival in Haarlemmermeer noemt zich al een aantal jaar 'electronic music, culture & arts festival'. En die cultuur en kunst krijgen dit weekend meer ruimte dan ooit. Honderden kunstenaars en creatieven presenteren zich op het festival en maken van het terrein een waar sprookjeswonderland met installatiekunst, straattheater, knutselclubjes, lichtshows, acrobatiek en andere uitspattingen.

Van Daalen is er trots op dat niet alleen de grootste dj's naar het festival willen komen, maar ook steeds grotere namen uit de kunst en cultuur zich met Mysteryland inlaten. "Zo staat het Tropenmuseum hier met de expositie Body Art, waar je je ook kunt laten tatoeëren door tattoo artists, en heeft de internationaal bekende kunstenaar Florentijn Hofman een 16 meter hoog kunstwerk voor ons gemaakt."

Feestbeest

Dat werk, het Feestbeest, gaat met Mysteryland mee op tournee naar Amerika en Chili. Naast die twee buitenlandse edities heeft ID&T de ambitie binnen afzienbare tijd zijn Mysteryland-vleugels verder uit te slaan.

"We willen naar zeven edities op verschillende plekken in de wereld. De zeven wereldwonderen. Er is veel interesse. We hebben hier vandaag delegaties uit vijftien landen rondlopen die een kijkje komen nemen", verklapt Van Daalen.

De volgende stap naar het buitenland gaat naar Azië en dat zou best volgend jaar al zo kunnen zijn. "Na de historische editie in Nederland dit jaar, is volgend jaar een goed moment voor een nieuwe locatie in het buitenland." Welk Aziatisch land als eerste het Mysteryland-circus mag ontvangen, wil de general manager nog niet opbiechten.

Martin Garrix

Hoogtepunt op het programma van de 22e editie belooft volgens Fredrik de eindshow zondagavond met Neerlands dj-trots Martin Garrix. "We hebben een mooie geschiedenis met hem. Hij stond hier drie jaar geleden als 16-jarig aanstormend talent ergens op de middag geprogrammeerd, is hier doorgebroken en daarna elk jaar teruggekomen. En dit jaar sluit hij het festival als hoofdact af. We hebben samen met hem een speciale eindshow gemaakt waarin hij ook zijn nieuwste tracks primeurt."

Zaterdag is Alesso de grote afsluiter op het hoofdpodium.