De Amerikaanse technolegende Jeff Mills laat zich tijdens de aankomende editie van het Amsterdam Dance Event opsluiten in de studio waar Rembrandt van Rijn ooit zijn meesterwerken maakte, om daar te produceren.

In het voormalig woon- en werkhuis van de kunstschilder neemt de 52-jarige dj en producer drie nieuwe nummers op, geïnspireerd door het befaamde licht dat de woning aan de Jodenbreestraat in Amsterdam binnenvalt.

Het is de eerste keer dat Het Rembrandthuis, dat tegenwoordig een museum is, samenwerkt met Amsterdam Dance Event.

'Grensverleggend'

'’De technoscene is altijd grensverleggend en vooruitstrevend geweest. Jeff Mills is de grootmeester voor de nieuwe generatie dj’s en producers, net als Rembrandt was voor zijn studenten’’, vertelt directeur van Het Rembrandthuis Michael Huijser.

Op donderdag 15 oktober gaat Mills aan de slag met drie nieuwe tracks in het atelier in het monumentale pand. Hij hoopt op de plek waar Rembrandt eeuwen eerder werkte, geïnspireerd te raken door hetzelfde licht dat de kunstschilder negentien jaar lang beïnvloedde. Na afloop vertelt de producer over zijn ervaringen tijdens een ADE Music Talks-sessie in cultuurhuis De Brakke Grond in de hoofdstad.

Omgeving

Een van de inspiraties voor zijn nieuwe nummers is Rembrandts schilderij Filosoof in meditatie dat Mills eerder dit jaar uitvoerig bestudeerde in het Louvre in Parijs.

Mills: '’De omgeving waarin kunst wordt gecreëerd, kan net zo belangrijk zijn als het werk zelf. De sfeer heeft directe invloed op hoe de boodschap wordt overgebracht. Het is de heilige plek waar dromen en visioenen tot leven komen. Dit project is ongekend. Ik maak liveopnames en gebruik de sfeer in de ruimte, de natuurlijke akoestiek.”

Live

Ook treedt Mills 28 augustus op in Nederland. Hij verruilt dan de club voor het Concertgebouw. Samen met het Noord Nederlandes Orkest speelt hij de 'techno-symfonie' Light From the Outside World. Daarnaast is de technogrootmeester live in actie te zien tijdens ADE. Op vrijdag 16 oktober staat hij achter de draaitafels in Warehouse 22

ADE viert dit jaar zijn twintigste verjaardag en duurt van 14 tot en met 18 oktober.