Het kabinet moet, nu het festivalseizoen is losgebarsten, meer werk maken van voorlichting over drugsgebruik. Vooral voorlichting aan buitenlandse toeristen schiet tekort.

Dat vinden D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen.

''Nederland doet het goed als festivalland. Drugsgebruik onder festivalbezoekers komt voor en daarom is het van belang om de gezondheidsrisico's voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Goede voorlichting, vooral ook richting het groeiend aantal buitenlandse festivalbezoekers, is daarom van groot belang. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft hier nog een slag te maken", zegt Bergkamp.

Hoe groot de groep van buitenlandse festivalgangers in Nederland is, weet D66 niet precies. Hoeveel procent van de buitenlandse feestgangers drugs gebruiken die grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen is ook niet duidelijk.

Ook is er al sprake van voorlichting, ook op festivals.

Toch vinden de Kamerlden dat buitenlandse toeristen niet altijd even goed op de hoogte zijn van de risico's van ''recreatief'' drugsgebruik.

Taboe

''Vanwege het vaak grote taboe in eigen land durven ze soms niet naar voorlichtingsstands te gaan en zijn ze zelfs terughoudend om een EHBO post te bezoeken als ze onwel worden. De voorlichting die er is richt zich met name op de Nederlandse festivalbezoekers. Dat is helaas niet voldoende."