Misschien wel de meest opmerkelijke boeking op North Sea Jazz Festival dit jaar is Lady Gaga. Toch past ze uitstekend in de line-up.

Momenteel is de Amerikaanse zangeres op tournee met de hoogbejaarde Tony Bennett, die doorbrak te midden van het swingtijdperk met idolen als Frank Sinatra en Dean Martin. De samenwerking ontstond toen Gaga in 2011 in duet ging met Bennett op The Lady Is A Tramp.

Vorig jaar brachten de twee zelfs een volledig duetalbum uit, getiteld Cheek To Cheek. Wellicht een wat vreemde zet van Lady Gaga om zich na drie popalbums te distantiëren van radiovriendelijke hitparadevulling en zich te storten op het repertoire waarmee veelal oude popartiesten hun carrière een boost proberen te geven.

Maar zoals bij alles lijkt ook dit een artistiek statement van Lady Gaga. De eerste rijen zijn bezaaid met Monsters, zoals Gaga haar fans liefkozend noemt. Of ze ook een volledige show met jazzstandards verwachten, is lastig in te schatten. Zij die komen voor hits als Poker Face en Just Dance worden in elk geval zwaar teleurgesteld.

Outfits

Sowieso is de interesse voor Lady Gaga groot, zelfs onder de reguliere bezoekers van North Sea Jazz. De show wordt geopend met het swingende Anything Goes, dat niet alleen een opmaat is naar de anderhalf uur aan songbooknummers die volgen, maar ook een adequate manier is om Gaga's outfits te kwalificeren.

We zien Lady Gaga met haar kenmerkende goudblonde coupe in een chique glitterjurk op het podium staan naast Bennett, gehuld in een pak. Na een aantal liedjes verdwijnt Lady Gaga de coulissen in om na een solonummer van Bennett in een andere, vaak extravagantere jurk terug te keren voor een duet.

Opvulling

Het wisselen van de jurken gaat de volledige duur van het optreden door, waardoor het soms lijkt alsof Bennett ingehuurd is om de pauzes op te vullen. Het is ook te merken aan het publiek dat de interesse wegebt wanneer hij in zijn eentje op het podium staat. Het merendeel van de menigte komt voor Lady Gaga.

Misschien is dat ook wel terecht. Tony Bennett mag dan wel een icoon binnen het genre zijn, maar zijn stem klinkt broos en sleets. Logisch, daar de beste man dik in de 80 is en naast een bijdehante, vitale en vocaal uitmuntende Lady Gaga wordt de oude meester, ongetwijfeld onbedoeld, volledig weggeblazen.

Duizelingwekkend

Uit de pophits waarvan we haar kennen, is haar vocale talent niet duidelijk op te maken, al bewijst Lady Gaga op North Sea Jazz maar weer eens hoe veelzijdig haar stemgeluid is. Ze kirt sensueel in Bang Bang (My Baby Shot Me Down), beschikt over een fraaie kopstem in Nature Boy en overtuigt her en der met duizelingwekkende uithalen.

Naast de totaalartiest die Lady Gaga is, steekt de houterig bewegende Bennett toch wat af als een suffe variétéartiest op een braderie. Maar wat vormen ze een aandoenlijk koppel. Zo krijgt de oude baas geregeld een knuffel of een kus van de uitdagend geklede Lady Gaga. Het wederzijdse respect is ontwapenend.