Ik Zie U Graag, het festival waarmee het Bredase poppodium Mezz Belgische muziek in de schijnwerpers zet, moet uitgroeien tot een stedelijk festival. 

Mezz knoopt daarover gesprekken aan met onder meer het nabijgelegen Chassé Theater.

Mezz heeft de afgelopen jaren aangetoond nieuwe Belgische muziek vroegtijdig te herkennen. Op het festival, jaarlijks eind april,  staan namen die ook in België pas net op het punt van doorbreken staan.

Afgelopen editie bracht het poppodium onder meer Byron Bay en Stadt, naast meer gevestigde namen als Gabriel Rios en The Van Jets.

Samenwerking met Chassé zou betekenen dat ook de wat grotere namen naar Breda zouden kunnen komen. "We willen in de toekomst naar meer speelplekken toe, ook elders in de stad", aldus Mezz-directeur Frank van Iersel.

Daarnaast ziet hij ook nog mogelijkheden tot samenwerking met festivals als het Graphic Design Festival en BredaPhoto. Ook met de organisatoren van deze festivals gaat hij om tafel om ideeën uit te wisselen.

"Ook BredaPhoto heeft een duidelijk band met Vlaanderen, daar zou je iets mee kunnen doen. Je zou het kunnen bundelen, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, theater, beeldende kunst en muziek", zegt Van Iersel.

Landingsplaats

Mezz zet zich in voor de muziek uit Vlaanderen. "Al hoeft wat mij betreft de taalgrens niet de grens te zijn. We zoeken ook zeker naar Franstalige muziek." Volgens Van Iersel is het logisch dat Breda zich opwerpt als landingsplaats voor Belgische kunst.

"Breda is de stad met de grootste band met Vlaanderen, kijk ook maar eens naar het aantal Belgische kentekens in Breda als het daar een nationale feestdag is."

Breda zou zich door het organiseren van een wat groter opgezet Belgisch festival kunnen opwerpen als brug tussen noord en zuid, denkt Van Iersel. Onder meer door het gunstige Belgische muziekklimaat.

"De muziekliefhebber in Breda is veel meer bekend met Belgische muziek. Toen de zanger van Gorki, Luc de Vos, overleed, wist in Amsterdam bij wijze van spreken niemand wie dat was. Dat was hier wel anders", aldus van Iersel.