Medewerkers van Pinkpop waren voorbereid op het onweer tijdens de slotavond in 2014, maar de weersomslag kwam eerder dan verwacht. 

Dat meldt Carl Maessen, coördinator event security bij TSC crowd management, in gesprek met Gigstarter. Maessen is eindverantwoordelijk voor de beveiliging van grote evenementen als Lowlands en Pinkpop. 

Pinkpop in Landgraaf werd vorig jaar op maandagavond tijdelijk stopgezet vanwege de zware onweersbuien boven het festivalterrein. Eerder werd het voorvak bij het hoofdpodium, waar de band om 21.00 uur zou beginnen, ontruimd. 

De schade viel uiteindelijk mee en het laatste optreden ging gewoon door, toch was het onweer voor Maessen een van de spannendste momenten in zijn loopbaan. 

Overleg

"In de ochtend wisten we al dat er iets zou komen maar wisten niet wanneer, dus we hebben al meteen veel overleg gevoerd met verschillende partijen. In het calamiteitenteam zitten ik met de directie, de juridisch adviseur van Pinkpop, Jan Smeets, een afgevaardigde van Mojo en iemand van communicatie.

Zo worden de lijnen uitgezet. Alle maatregelen die we konden treffen hadden we genomen en we waren er volledig op voorbereid. Het kwam eerder dan verwacht en pittige overleggen werden gevoerd over het mogelijk evacueren."

Evacueren

Volgens Maesssen was iedereen het al snel met elkaar eens dat de zeventigduizend bezoekers van Pinkpop niet geëvacueerd zouden worden. "Waar ga je de mensen laten?", vraagt Maessen zich af. 

"Je verplaatst ze van het festivalterrein waar je controle hebt over de informatievoorziening, beveiliging en medische hulp naar buiten in Landgraaf. Tussen de bomen en waar ze de weg niet kennen, dan verplaats je het probleem alleen maar. Daarom hebben we besloten dat ontruimen geen optie was. Achteraf bleek het de goede keuze, we hebben geen gewonden gehad."

Video: Het noodweer tijdens Pinkpop 2014