Het festival Valtifest heeft na het bekendmaken van de titel van het thema 'Hottentottententententoonstelling' veel kritiek gekregen. De organisatie laat nu weten de titel van het thema te veranderen.

Dat meldt de organisatie woensdag op Facebook. De nieuwe titel is 'Wie je ook Tent!'

Onder anderen Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme', uitte veel kritiek op het oorspronkelijke thema. Hij verwees naar de term 'hottentot', een benaming voor een nomadisch volk in Afrika. Volgens Gario was de titel van het thema racistisch.

"Het woord hottentottententententoonstelling viel niet bij iedereen in goede aarde", aldus de festivalorganisatie. "Dat was eigenlijk precies wat we niet willen en waar dit thema juist niet om draait; we willen dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn."

Vrolijk

De organisatie geeft aan naïef te zijn geweest, toen het met de titel van het thema voor het festival kwam. "In onze optiek betekende het woord een rommelig allegaartje, een vrolijk soepzooitje van alles en iedereen bij elkaar. Dit bleek een naïeve gedachte."

"Daarom hebben we besloten iedere associatie met de woorden hottentot en tentoonstelling eruit te gooien. De al bestaande titel van het thema verbroedering van dit jaar blijft: wie je ook tent!"

Quinsy Gario

Gario laat in een reactie weten blij te zijn met het besluit. "Zo geef je een fout toe en ga je verder. Succes met de voorbereidingen."