Festival Valtifest gooit de toegangsleeftijd omhoog naar 23+. Het besluit zou zijn genomen nadat de publieke omroep vorig jaar een onderzoek begon naar een optreden van een nep-Pino (Sesamstraat) tussen naakte dansers.

"Naar aanleiding van het Porno Pino schandaal in de pers van vorig jaar, verhoogt Valtifest dit jaar de leeftijdsgrens naar 23+", maakt de organisatie woensdag in een persbericht bekend.

De inzet van de blauwe vogel tijdens het festival werd nooit bij de omroep gemeld, zei een de woordvoerder destijds. 

Uit filmpjes op Youtube valt te concluderen dat de nep-Pino al jaren een artiest is op het festival. De kinderheld wordt onder meer met kreten als 'pino, pino, pino', toegejuicht.

Onthoofd

De vogel wordt op het festival ook regelmatig onthoofd. Een woordvoerder van Valtifest wees er vorig jaar reeds op dat er nooit publiek onder de achttien jaar aanwezig is.

Schijnbaar ziet de organisatie zich dit jaar toch genoodzaakt de grens bij te stellen. "Dit advies is niet wettelijk bindend maar hoort bij de Valtifest manier van communiceren", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

"Wij wijken in uitstraling en communicatie graag een beetje af van andere festivals. Daarnaast ligt bij onze bezoeker de gemiddelde leeftijd wat hoger dan bij andere (dance) festivals."

De organisatie heeft ook het thema van dit jaar bekendgemaakt: "De achtste editie van Valtifest wordt
één grote culture-clash: een kleurrijke Hottentottententententoonstelling."