Dit weekend wordt niet alleen Pasen gevierd, maar is ook de officiële opening van het nieuwe Nederlandse festivalseizoen. 

Nederland barst van de grote, kleine, gezellige, muzikale en bizarre festivals.

De website van Festivalinfo biedt uitgebreide informatie over ruim 1.800 festivals. Omdat het vrijwel onmogelijk is om ieder festival te bezoeken, vissen NU.nl en Festivalinfo tien krenten uit de festivalpap. 

Motel Mozaique - 10 t/m 12 april, Rotterdam

Het Motel Mozaique festival in Rotterdam heeft een smetteloze reputatie. Het programma kent een goede mengeling van bijzondere artiesten en unieke locaties. Dit jaar zijn onder andere Villagers, The Staves, Kovacs en Kate Tempest te vinden op het festival in de havenstad.

Meer informatie over Motel Mozaique

Green Vibrations - 14 en 15 mei, Universiteit Twente, Enschede

Van klein festival tussen de studentenkamers, naar groot festijn op de groene velden van de Universiteit Twente. Green Vibrations biedt een scala aan de beste techno en de hardste rock. Hoewel het festival nog altijd groeit, doet Green Vibrations kleinschalig aan en voorziet het van alle festivalgemakken.

Meer informatie over Green Vibrations 

Eindhoven Psych Lab - 5 en 6 juni, Eindhoven

Liefhebbers van psychedelische muziek zitten goed in Eindhoven. Dit jaar vindt voor de tweede keer het festival Psych Lab plaats in poppodium De Effenaar. Om een idee te krijgen van de muziek: denk aan een vroege Pink Floyd of Jimi Hendrix, al dekt dat de lading maar ten dele. Op de festivalposter staan scene-toppers als zZz, Jacco Gardner, Moon Duo en Earth.

Meer informatie over Eindhoven, Psych Lab

Best Kept Secret - 19 t/m 21 juni, Hilvarenbeek

Best Kept Secret biedt een programma dat net even verder buiten de gebaande paden gaat dan de meeste andere grote festivals, op een fraaie locatie tussen bos en water en een goed culinair aanbod. Ook het programma is uitstekend. The Libertines, Alt-J, Death Cab For Cutie, Noel Gallagher en The Jesus And Mary Chain maken hun opwachting.

Meer informatie over Best Kept Secret

“Down the Rabbit Hole is eigenlijk al een volwassene onder de Nederlandse festivals. ”

Down the Rabbit Hole  - 26 t/m 28 juni, Ewijk

Het kleine zusje van Lowlands. Met een geweldige locatie aan het water en namen als Damien Rice, FKA Twigs, Roisin Murphy en Patti Smith is Down the Rabbit Hole eigenlijk al gewoon een volwassene onder de Nederlandse festivals. Perfect om de festivalzomer mee in te luiden.

Meer informatie over Down the Rabbit Hole

Parkpop/Night At The Park - 27 en 28 juni, Den Haag

Op de vooravond van het Haagse Parkpop vindt dit jaar voor de tweede keer Night At The Park plaats. In tegenstelling tot haar grote broer is Night At The Park niet gratis, maar de bezoekers krijgen daarvoor wel Duran Duran, De Dijk en UB40 voorgeschoteld. Parkpop heeft onder meer Paul Weller en Chef’Special op het programma staan.

Meer informatie over Parkpop/Night At The Park

Welcome To The Village - 17 t/m 19 juli, Leeuwarden

Welcome To The Village beleeft dit jaar pas zijn vierde editie, maar is nu al niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. In het recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden valt te genieten van veelal onbekendere artiesten, maar ook van een lekker speciaal biertje in het water. Naast muziek is er alle ruimte voor allerlei andere kunstvormen. Headliners: DeWolff, Typhoon en dEUS.

Meer informatie over Welcome To The Village

“Mysteryland breidt uit met een tweede dag, met als headliners: Netsky, Dillon Francis, Dj Jazzy Jeff & Knife Party.”

Mysteryland - 29 en 30 augustus, Haarlemmermeer

De maand augustus staat in Nederlands festivaltaal vaak gelijk aan Lowlands. Dit jaar voegt zich een weekendfestival toe aan de line-up. Mysteryland breidt uit met een tweede dag, met als headliners: Netsky, Dillon Francis, Dj Jazzy Jeff & Knife Party.

Meer informatie over Mysteryland

Into the Great Wide Open - 4 t/m 6 september, Vlieland

Dit kleinschalige festival op Vlieland is elk jaar razendsnel uitverkocht, en niet zonder reden. In de duinen van het Waddeneiland genieten van grote artiesten trekt jaarlijks een groot publiek. Dit jaar zijn er nog geen artiesten bekend gemaakt, maar de kaartverkoop gaat waarschijnlijk weer heel snel.

Meer informatie over Into the Great Wide Open

Popronde - 17 september t/m 28 november, diverse steden

De Popronde is niet één festival, maar zijn dertig festivals bij elkaar, in onder meer Assen, Roermond en Zutphen. Op het programma staan artiesten die nog niet zijn doorgebroken, maar dat elk moment kunnen doen. Voor onder meer Roosbeef, De Staat, Racoon, Kensington en Blaudzun betekende het de start van hun carrière. 

Meer informatie over Popronde

Dit is natuurlijk maar een (zeer) kleine selectie van het festivalaanbod in Nederland. Voor een volledig overzicht kun je terecht bij de festivalagenda van Festivalinfo.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend