Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) wijdt de komende editie een programmaonderdeel aan vrouwelijke documentairemakers. 

Onderzoek heeft volgens IDFA-directeur Ally Derks aangetoond dat het aantal vrouwen in deze wereld de afgelopen 10 jaar niet is toegenomen.

"Dat stelde wel een beetje teleur'', zei ze donderdag tijdens de presentatie van het programma voor de 27e editie. Was het inzendingspercentage van de hand van vrouwelijke makers in 2003 38,5 procent, in 2013 was dat precies hetzelfde. "Ik had verwacht dat er inmiddels meer vrouwen in de documentairewereld werkzaam waren", aldus Derks.

Tijdens het IDFA, dat van 19 tot en met 30 november plaatsvindt, is er in theater De Kleine Komedie een driedaags programma waarin 28 films van vrouwelijke makers te zien zijn.

Selectie

Vijftien gerenommeerde filmmaaksters vanuit de hele wereld hebben deze geselecteerd. Aan de hand van een mix van recente en klassieke films wil het IDFA erachter komen of sprake is van een "vrouwelijke blik''. De 15 zijn ook aanwezig in Amsterdam om te praten over hun keuzes.

Verder heeft het documentairefestival voor het eerst een zogeheten Queer Day. Op deze dag zijn vijf documentaires te zien over homoseksualiteit, homorechtenactivisme of gender. "We vinden het belangrijk aandacht aan dit onderwerp te besteden'', vertelde Derks.