De leden van de groep Disclosure sluiten vrijdagavond de eerste dag van Lowlands af. De jonge muzikanten zijn verbaasd over hun succes. 

Het Engelse Disclosure scoorden hits met de singles Latch (met Sam Smith), White Noise (met AlunaGeorge) en You & I (met Eliza Doolittle).

En dat terwijl oprichters Guy en Howard Lawrence nog maar net 20 en 23 zijn. "Het is raar om in de hitlijsten te staan."

Het verbaast de twee dat hun debuutalbum Settle, dat eind mei 2013 uitkwam, zo aanslaat bij het grote publiek. Het album haalde in veel verschillende landen de top tien. 

"We luisteren zelf helemaal niet naar de hitlijsten en nu staan we ineens tussen artiesten die wel zelf niet leuk vinden. Blijkbaar vindt het publiek ons er wel tussen passen", lacht Howard.

De titel komt van een grapje dat het duo met het management had: "In de aanloop naar de release was iedereen erg enthousiast, zo erg dat we ze steeds moesten kalmeren. Vandaar dus                    ", legt Howard uit.

Bekijk het interview:

Pop

Guy en Howard maken pas sinds 2010 samen muziek, waarbij Howard zich meer richt op het schrijven van de songs en Guy op de productie. Aanvankelijk maakte het duo instrumentale underground. "Maar we houden ook van pop", legt Howard uit. "Dat we met vocalisten kunnen samen werken die we goed vinden, is te gek."

Maar het succes van Settle zegt niets over de muzikale koers van de toekomst. "Misschien gaan we wel weer terug naar de instrumentale underground muziek die we vroeger maakten", zegt Guy.

"Maar zolang er goede vocalisten zich blijven melden en wij het leuk vinden blijven we dit soort muziek maken."

Lees alles over Lowlands in de special

Naar het festival dossier