De Amsterdamse grachten vullen zich zaterdag weer met veelal schaars geklede lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). In totaal tachtig boten doen mee aan de 19e Canal Parade, het traditionele hoogtepunt van de Gay Pride. 

De bonte stoet wordt een kwartier voor aanvang voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds, die een eerbetoon vormen aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Bijzonder is dit jaar verder de aanwezigheid van een Marokkaanse boot. De opvarenden willen hiermee de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT's vergroten en taboes doorbreken. Ook is er een Joodse boot, met daarop onder anderen de Israëlische ster Dana International en rabbijn Marianne van Praag.

Met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten. Daarnaast varen ook Amerikaanse militairen mee op het vaartuig van het ministerie van Defensie en is Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, van de partij.

Eerbetoon

''We varen vandaag mee met de Canal Parade omdat we het heel belangrijk vinden om stil te staan bij het werk van onze omgekomen collega's.'' Dat zei Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds, zaterdagochtend voorafgaand aan de botenparade die 's middags door de grachten vaart.

De boten van de organisatie varen een kwartier voor de bontgekleurde stoet uit en vormen een eerbetoon aan de medewerkers en alle andere passagiers die omkwamen bij de vliegtuigcrash met de Boeing van Malaysia Airlines. Op de vaartuigen staan teksten als 'Remembering our colleagues on MH17' en 'Our work goes on. Together we will beat the virus.'. Rode rozen op de voorplecht vormen grote Red Ribbons, het internationale symbool tegen hiv en aids.

Bij de ramp in Oekraïne kwamen medewerkers Joep Lange, Jacqueline van Tongeren, Lucie van Mens en Martine de Schutter om het leven. Zij waren op weg naar een internationale aidsconferentie in Melbourne. Ook STOP AIDS NOW! verloor een lobbyist, Pim de Kuijer.

''De afgelopen 2 weken zijn verschrikkelijk geweest en dat zal nog wel even zo blijven'', aldus Coenen. ''Zij leverden allemaal op hun eigen manier een hele unieke en grote bijdrage.'' Met de deelname aan de Canal Parade, die sowieso al was gepland, willen de organisaties laten weten dat ze het werk van hun collega's voort willen zetten.

Op de boten varen zo'n 50 medewerkers mee, gehuld in witte T-shirts van het Aids Fonds. Langs de route worden witte rozen uitgedeeld. Coenen vindt het spannend. ''Er zal een heel andere sfeer rond onze boten zijn. Dat wordt wel heftig. Maar we willen op een gepaste manier, met gepaste muziek op een respectvolle manier een eerbetoon brengen.''