Nederland houdt van festivals en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van evenementen in de zomer. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje.

Het eerste weekend van augustus is op papier een van de meest veelzijdige weekenden van het jaar als het op festivals aankomt.

Naast talloze evenementen die zich focussen op muziek, vindt ook de jaarlijkse Gay Pride plaats en kunnen fantasy liefhebbers hun hart ophalen bij Castlefest in Lisse.

Ook de danceliefhebber kan door heel Nederland terecht met onder meer Dance Valley, Sky City en Dekmantel op het programma. Het Duitse Wacken zorgt ondertussen voor de nodige gitaarmuziek.

In samenwerking met Festivalinfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de tien leukste festivals van het weekend. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Solar Weekend - Donderdag 31 juli t/m zondag 3 augustus, Roermond

‘Een speeltuin voor volwassenen’, noemt Solar zich. Het festival focust zich voornamelijk op elektronische muziek en hiphop, met dit jaar onder meer grote namen als Hudson Mohawke, Boys Noize en Hercules and Love Affair. Ook aan opkomende namen is gedacht: de talentvolle nieuwe muzikant Maydien krijgt bijvoorbeeld een plek op het hoofdpodium.

Meer informatie over Solar Weekend 2014

Wacken Open Air - Donderdag 31 juli t/m zaterdag 2 augustus, Wacken (Duitsland)

Ook dit weekend heeft de metalliefhebber weinig te klagen met het spraakmakende Wacken Open Air festival op de agenda.

Het Duitse cultfestival verkoopt ieder jaar razendsnel uit en viert dit jaar zijn 25e verjaardag met onder meer Bring me the Horizon, Apocalyptica, Children of Bodom en Iced Earth.

Meer informatie over Wacken Open Air 2014 

Dekmantel Festival - Vrijdag 1 t/m zondag 3 augustus, Amsterdam

Afgelopen jaar organiseerde Dekmantel voor het eerst een eigen festival in het Amsterdamse Bos. Dat bleek een doorslaand succes: het evenement verkocht razendsnel uit. Drie dagen lang staat de top van voornamelijk de deephouse scene in de hoofdstad met als smaakmakers onder andere DJ Koze, Jamie xx, Nicolas Jaar en John Talabot.

Meer informatie over Dekmantel Festival 

Gay Pride - Zaterdag 2 augustus, Amsterdam

In principe staat de hele week in het teken van de Gay Pride, maar de traditionele botenparade vindt plaats op de zaterdag. Daarnaast vinden er verschillende buitenevenementen plaats in de hoofdstad en zijn er optredens van songfestivalwinnares Conchita Wurst en Dana International.

Meer informatie over Gay Pride 2014 

Lokerse Feesten - Vrijdag 1 t/m zondag 10 augustus, Lokeren (België)

Maar liefst tien dagen lang staat Lokeren in het teken van de Lokerse Feesten. Het festival staat bekend om zijn lage toegangsprijzen, terwijl de optredende artiesten vaak van een groot formaat zijn. Doorgaans focussen verschillende dagen zich op een ander genre. Dit jaar staan bijvoorbeeld Blink 182, Miles Kane, Patti Smith en 50 Cent op het pgrogramma.

Meer informatie over Lokerse Feesten 2014 

Dance Valley - Zaterdag 2 augustus, Velsen-Zuid

Dance Valley is samen met evenementen als Sensation en Mysterlyland een van de meest tot de verbeelding sprekende dancefestivals van Nederland. De laatste jaren probeert de organisatie terug te gaan naar zijn roots, maar speelt het tegelijkertijd in op de laatste trends met meer ruimte voor live-acts.

Meer informatie over Dance Valley 2014 

Castlefest - Vrijdag 1 t/m zondag 3 augsutus, Lisse

Wie eens op zoek is naar iets anders dan een standaard muziekfestival, doet er goed aan om een dagje naar Lisse te trekken dit weekend. Daar vindt het jaarlijkse fantasy festival Castlefest plaats. Hoewel er een uitgebreid programma is, staan de echte smaakmakers (Goblins, elfjes, orcs, helden en schurken) niet op de affiche, maar tussen het publiek.

Meer informatie over Castlefest 2014

Sky City - Zaterdag 2 augustus, Amsterdam

Nadat afgelopen weekend TIKTAK al plaats vond in het Arenapark, vindt al snel een volgend dancefestival plaats op dezelfde locatie.

Met grote namen als Avicii en Afrojack kent organisator Mojo in ieder geval een vliegende start. Het festival kent ook een podium in de Heineken Music Hall waar popsterren als Example en Rita Ora spelen.

Meer informatie over Sky City 2014 

Wild und Frei - Zaterdag 2 en zondag 3 augustus, Diemen

Wild Und Frei is de opvolger van Wilde Renate op het Magneet Festival en komt overgewaaid van Berlijn, waar club Salon zur Wilden Renate een begrip is. De organisatie belooft een duizelingwekkende diversiteit en een rariteitenkabinet waar het festival de freakshow voor het publiek is. 

Meer informatie over Wild und Frei

Suikerrock - Vrijdag 1 t/m zondag 3 augustus, Tienen (België)

De liefhebber van muziek van weleer doet er dit weekend verstandig aan over de Belgische grens te trekken voor een nieuwe editie van Suikerrock. Daar spelen dit jaar namelijk onder meer The Jacksons, Madness en Simple Minds. Voor de diversiteit staan er ook opkomende bands als School is Cool en zorgt De Jeugd van Tegenwoordig voor een Nederlands tintje.

Meer informatie over Suikerrock 2014