Muziekliefhebbers gaan komend weekend weer massaal uit hun dak op de vele festivals in het land.

 De verwachte tropische temperaturen zetten organisaties ertoe aan hun gasten vooraf wat nuttige tips te geven over verstandig feesten in de volle zon. Ook is op de meeste evenementen gratis drinkwater beschikbaar.

Trancefestival Electronic Family, dat zaterdag plaatsvindt in het Amsterdamse Bos, bereidt zijn bezoekers via de website en Facebookpagina voor op het warme weer.

"Draag lichte en wijde kleding, een zonnebril of cap en eet af en toe wat zouts zodat je vocht vasthoudt", luidt het devies. Ook drukt de organisatie festivalgangers op het hart zich goed in te smeren en af en toe even de schaduw op te zoeken.

KWF

Op het terrein richt KWF een insmeer-bar in, waar gratis zonnebrand te krijgen is. Bezoekers mogen ook hun eigen smeersels meenemen, zolang het maar geen sprays zijn. Op meerdere punten op het terrein zorgt de organisatie voor gratis kraanwater.

Ook dancefeesten Buiten Westen (zaterdag) en Milkshake (zondag) regelen gratis drinkwater op het festivalterrein in het Westerpark in Amsterdam. Ook komen er nevelsprays bij de buitenpodia om dansende bezoekers koel te houden en worden extra overkappingen en parasols neergezet.

De organisaties van beide festivals raden gasten aan voldoende te drinken, maar dat ook weer niet te overdrijven. Vooral xtc-gebruikers worden gewaarschuwd voor het gevaar van te veel water: 'drink niet meer dan 2 glazen per uur en probeer iets zouts te eten, anders gaat het zoutgehalte in het bloed te ver omlaag en dat kan levensgevaarlijk zijn'.

32 graden

Kleurenblind Festival in Utrecht staat bezoekers zaterdag in verband met de voorspelde 32 graden toe een parasol of paraplu mee te nemen. Mits zonder punt. Er is geen stromend water op het terrein, maar voor de gelegenheid krijgen feestgangers voor 1 muntje een extra grote beker water. Op het heetste moment van de dag is drinkwater gratis.

Popfestival Welcome to the Village heeft ook een lijstje warmtetips online gezet. Gasten die vrijdag, zaterdag en zondag naar Leeuwarden komen, doen er goed aan een flesje mee te nemen (dat op verschillende plekken op het terrein kan worden gevuld met water), een zonnebril op te zetten en zonnebrand in te slaan. 'Overall: let goed op jezelf en op elkaar. Help je vrienden door af en toe te checken of ze wel genoeg water drinken en goed smeren. Gaat alles goed? Party on!'