Nederland houdt van festivals en dat vertaalt zich in een onuitputtelijke lijst van evenementen in de zomer. NU.nl vist de krenten uit de pap en zet ze op een rijtje. 

Deze week staat voor sommige mensen  in het teken van de finale van het WK. 

De meeste festival-organisaties hebben net als tijdens de kwartfinale een groot scherm gehuurd om ook de voetballiefhebber tevreden te stellen, al zal de animo een stuk minder zijn nu het Nederlands elftal in de halve finale is gestrand.

Maar uiteindelijk draaien de festivals natuurlijk om muziek, en aan klinkende namen geen gebrek dit weekend. Zo krijgt North Sea Jazz onder meer Robin Thicke, Pharrell en Outkast op bezoek, speelt Massive Attack op Cactus in België en doet Afrojack Extrema Outdoor aan.

In samenwerking met Festivalinfo presenteert NU.nl wekelijks een overzicht van de tien leukste festivals van het weekend. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.


North Sea JazzVrijdag 11 juli t/m zondag 13 juli, Rotterdam

Traditiegetrouw het festival met de meest klinkende namen in Nederland. Elk jaar verzamelt het neusje van de zalm op het gebied van jazz - maar ook pop - zich in Ahoy voor North Sea Jazz. Het festival verkocht dit jaar snel uit en heeft op het programma onder meer Stevie Wonder, Outkast, Robin Thicke, Pharrell, Joss Stone en Neneh Cherry.

Meer nieuws over North Sea Jazz 2014 


A Day at the Park - Zaterdag 12 juli, Amsterdam

Een grote schare trouwe bezoekers trekt elk jaar richting Land van Bosse voor een nieuwe editie van A Day at the Park. Op het speciaal voor dit festival aangelegde evenemententerrein spelen dit jaar onder meer The Opposites, Paul Kalkbrenner, The Magician en Yellow Claw. De organisatie besteedt naast de muziek ook veel aandacht aan bijvoorbeeld de culinaire kant.

Meer nieuws over A Day at the Park


Valkhof Festival - Zaterdag 12 juli tot en met vrijdag 18 juli, Nijmegen

Het Valkhof Festival (voorheen bekend als De Affaire) maakt deel uit van de Nijmeegse Vierdaagse feesten. Het is gratis toegankelijk en staat bekend om zijn scherpe programmering, met veel bands die op het punt van een doorbraak staan. Dit jaar treden onder meer Timer Timbre, Falco Benz en Jett Rebel op.

Meer informatie over Valkof Festival 2014


Young Art Festival - Vrijdag 11 en zaterdag 12 juli, Beverwijk

Op vrijdag en zaterdag trekken onder meer Baskerville, Splendid en Taymir naar Park Westerhout in Beverwijk voor het Young Art Festival. Naast muziek is er ook veel ruimte voor beeldende kunst, theater en meer. Kenmerkend is het bijzonder ingerichte festivalterrein.

Meer informatie over Young Art Festival 2014


Antwerp Metal Fest - Vrijdag 11 en zaterdag 12 juli, Antwerpen (België)

Liefhebbers van de wat hardere genres hoeven dit weekend maar een klein stukje de grens over voor een festival dat zich daarin specialiseert. Antwerp Metal Fest kent natuurlijk spraakmakende metalnamen, maar boekt ook bands in genres als hardcore. Grote namen dit jaar zijn Caliban, Exodus en Aborted.

Meer informatie over Antwerp Metal Fest 2014


Bospop - Zaterdag 12 en zondag 13 juli, Weert

Na wat consternatie over de locatie van het festival, vindt Bospop in 2014 plaats op een nieuwe locatie in Weert. Headliners op het festival, dat overwegend classic acts aangevuld met bluesartiesten programmeert, zijn dit jaar Triggerfinger, Simple Minds en John Fogerty.

Meer informatie over Bospop 2014


Cactusfestival - Zaterdag 12 t/m zondag 14 juli, Brugge (België)

Een gezellig driedaags festival in het Minnewaterpark in Brugge. Op het programma staan dit jaar grote namen als Massive Attack, Mogwai en Selah Sue, maar ook veelbelovende artiesten zoals BANKS. De laatste dag van het festival staat traditiegetrouw in het teken van wereldmuziek. Ook de Nederlandse band Jungle By Night doet een duit in het zakje.

Meer informatie over Cactusfestival 2014 


Dijkpop - Zaterdag 12 juli, Andijk

De afgelopen jaren is Dijkpop uitgegroeid tot een gerenommeerd en geliefd festival in Noord-Holland, mede dankzij de inzet van meer dan tweehonderd vrijwilligers. Het evenement boekt de laatste jaren ook internationale artiesten en heeft in 2014 de band Saybia als headliner. Verder treden artiesten als Blaudzun, Jett Rebel en Kraantje Pappie op.

Meer informatie over Dijkpop 2014


Les Ardentes - Donderdag 10 juli t/m maandag 14 juli, Luik (België)

Voor Nederlanders is Les Ardentes niet het bekendste festival in België, maar dit jaar wel een evenement met een bijzonder sterke Line-up. In Luik spelen dit weekend onder meer Massive Attack, Stromae, Placebo en Joan as Policewoman. Vijf dagen lang de grens over is niet nodig: Les Ardentes verkoopt voor elke dag losse kaarten.

Meer informatie over Les Ardentes 2014 informatie


Extrema Outdoor - Zaterdag 12 juli, Best

De afgelopen paar jaar vond Extrema Outdoor plaats als XO Live, maar in 2014 keert het weer terug naar zijn oorspronkelijke naam. Het vindt plaats op recreatiepark Aquabest rond een grote waterplas, bij Eindhoven. Headliners dit jaar zijn de Belgische DJ Netsky en de Nederlandse superster Afrojack.

Meer informatie over Extrema Outdoor 2014