TivoliVredenburg springt met vijf zalen die zijn ingericht op uiteenlopende muziekstijlen op de 'festivalisering' van Nederland. 

"Niet alleen Nederland, de hele wereld festivaliseert", zegt directeur Frans Vreeke. "Mensen willen kennelijk graag zappen." De festiviteiten rond de opening van TivoliVredenburg worden donderdag afgesloten met het bezoek van koning Willem-Alexander. 

Diverse grote Nederlandse festivals hebben al contact gezocht om nieuwe edities te organiseren in Utrecht, zegt Vreeke. "Ik kan daar nog niet veel over zeggen, maar die belangstelling is er zeker." In september rolt TivoliVredenburg de rode loper uit voor het Nederlands Film Festival. Drie zalen worden voor die gelegenheid omgebouwd tot filmzalen. 

Grote ambities

Het 150 miljoen euro kostende nieuwe muziekgebouw in Utrecht heeft grote ambities. Niet alleen moeten er veel festivals komen, ook gaat TivoliVredenburg de concurrentie aan met de talloze poppodia in Nederland. "Dat blijft spannend. De tendens is om dure gebouwen te bouwen en dan blijft er te weinig over om een goede programmering neer te zetten." 

Toch vreest Vreeke niet voor zijn muziekgebouw in het centrum van de stad. "We hebben al grote namen gehad. Madness heeft opgetreden en Marilyn Manson, dat zijn geen kleine namen." Vreeke was betrokken bij vele poppodia, van Doornroosje tot de Melkweg en de Effenaar. Hij begon in januari als directeur in Utrecht, toen de grootste beslissingen al waren genomen. "Bij 99,5 procent van de besluitvorming ben ik niet betrokken geweest." 

TivoliVredenburg was op zoek naar een crisismanager, vertelt Vreeke begon een halfjaar voordat de officiële opening op de agenda stond. "De problemen die het hardst schreeuwden kregen de eerste aandacht", vertelt Vreeke. "Eigenlijk heeft ieder gebouw een jaar de tijd nodig om ingericht te kunnen worden." 

Vorig maand werd bekend dat twee zalen geluid lekten. Het gaat volgens Vreeke om een klein lek. "Als je heel stil bent hoor je in de kamermuziekzaal zachtjes een beat". Een onderzoek naar de oorzaak van het lek is in volle gang. Eind augustus komt er een rapport. "We verwachten dat een ingreep nodig is, misschien een kleine verbouwing. Die voeren we dan in januari uit, dan is het relatief rustig." 

Eerst wordt koning Willem-Alexander nog rondgeleid door het gebouw. "En daarna wordt het dansen."