Vrijdag begint op Terschelling de 33e editie van theaterfestival Oerol. Tien dagen lang theater in de koeienschuur, muziek in een duinpan, dansen op het wad en kunst in het bos. 

Het waddeneiland is het decor voor meer dan veertig theatervoorstellingen, waarvan 21 hun première beleven.

Over het hele eiland verspreid zijn meer dan veertig programmalocaties en drie grote festivalterreinen. Op het programma staan onder meer producties van De Kift, Noord Nederlands Toneel, Orkater, Ro Theater en Toneelgroep Oostpool.

Muziekoptredens zijn er van onder anderen Admiral Freebee, Amsterdam Klezmer Band, Blaudzun, Broken Brass Ensemble, Daryll Ann, Douwe Bob, Orgel Vreten, Tangerine, Tim Knol en Wooden Saints. Naast de vaste programmering vinden doorlopend straattheateracts plaats en is er veel aandacht voor beeldende kunst.

Eerder

Het Oerol-programma begint dit jaar eerder dan anders. De eerste voorstellingen staan vrijdagochtend vanaf 10.00 uur gepland.

Het Groene Strand, aan de westkant van het eiland, is voor het eerst geen uitgebreid festivalterrein meer, maar biedt ruimte aan de 'toonkamer van Sense of Place': een expositie over de toekomstplannen van het festival en de verbinding van cultuur en natuur. Nieuw is het festivalterrein De Betonning, met een groot muziekpodium.

De Friese Commissaris van de Koning John Jorritsma opent vrijdag om 16.00 uur op De Betonning het festival. Daarna verzorgt theatergroep Tryater met operazangers, acteurs en 50 amateurkoorleden de openingsact met scènes uit de nieuwe productie De IJsvorstin en treedt zanger Blaudzun op.

Vorig jaar maakten meer dan 50.000 mensen voor Oerol de oversteek naar Terschelling en er werden in totaal 130.000 kaartjes verkocht voor voorstellingen. Eind mei gingen 100.000 toegangsbewijzen voor de komende editie in de voorverkoop. Voor veel voorstellingen zijn ook op het eiland zelf nog tickets te koop.

Oerol duurt tot en met zondag 22 juni.