Agenten in de Amerikaanse stad Ferguson krijgen speciale trainingen om ze bewust te maken van de eigen vooroordelen. De rechter gaf dinsdag groen licht voor een pakket aan afspraken over de hervorming van het omstreden politiekorps.

De politie in de stad ligt onder een vergrootglas sinds een ongewapende zwarte tiener in augustus 2014 door een blanke agent werd doodgeschoten. De kwestie leidde tot grote onrust en rellen in Ferguson en de rest van de Verenigde Staten.

Daarop maakten het ministerie van Justitie en de stad afspraken over het hervormen van het korps. Zo moeten sommige agenten de speciale bewustwordingstraining gaan volgen. Ook erkende het stadsbestuur dat moet worden voorkomen dat discriminatie een rol speelt bij het staande houden of oppakken van verdachte personen.

Uit een rapport van het ministerie bleek eerder dat de politie in de stad jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Ook kregen ze vaker een boete dan blanken en werden ze vaker aangehouden.