Sinds klimaatsceptici de gehackte email hebben gevonden van een rancuneuze wetenschapper denken ze beet te hebben.

In de Tweede Kamer heeft de klimaatonnozelheid van PVV’er Richard de Mos steun gekregen van de VVD, dat het predikaat ‘GroenRechts’ van Mark Rutte meer en meer beschouwt als een hardnekkige, terugkerende huidirritatie.

Niemand lijkt er maling aan te hebben dat de beruchte wetenschapper weliswaar probeerde publicatie van voor hem ongunstige gegevens tegen te houden, maar faalde omdat het bewuste rapport gewoon naar buiten kwam.

Hier hebben wetenschappelijk debat en wetenschappelijke correctie gewoon plaatsgevonden en al het geschreeuw is loos.

Complot

Klimaatonnozelaars spreken graag in termen van een ‘complot’. Maar niemand van hen kan laten zien waaruit dat complot dan bestaat, wie de belanghebbenden zijn en welk economisch, financieel of politiek belang er eigenlijk mee wordt gediend.

Klimaatwetenschappers, milieubewegingen en Groene politici moeten al jaren lang roeien tegen de stroom van de gevestigde belangen van vervuilend bedrijfsleven, asfaltlobbies, olie-industrie enz.

Als er verantwoording afgelegd moet worden over de wetenschappelijke onafhankelijkheid van gegevens dan zijn het eerder de sceptici/onnozelaars dan de mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering.

Oliebaronnen

Vooral in de VS zijn de onnozelaars verweven met oliebaronnen en conservatieve politici die ook een vinger in de pap hebben van het gevestigde bedrijfsleven.

Daar komt nog eens bij dat klimaatsceptici zich meestal baseren op louche bronnen van wetenschappers die misschien verstand hebben van chemie of iets dergelijks maar niet van klimaat.

Bij goede gefundeerde bronnen gaat het om artikelen die in gedegen wetenschappelijke tijdschriften zijn verschenen en waarvan de gegevens zijn gecheckt en erkend door meerdere, andere wetenschappers. Misschien zouden klimaatsceptici eens drie van die artikelen kunnen noemen. Of anders twee. Of misschien één.

Kritiekloos

Tot die tijd ligt de bewijslast bij de sceptici, en bij de journalisten die volstrekt kritiekloos ruimte geven aan geneuzel. Ik vind dat er voor werkelijk klimaatscepticisme alle ruimte moet zijn en nieuwe inzichten over klimaatverandering moeten leiden tot bijstelling van politieke opvattingen (ook de mijne).

Maar onnozelheid verkocht als wetenschap is lachwekkend. Dat in Nederland de PVV zich hiervan bedient is te verwachten. Maar dat de VVD op de electorale slippen van de PVV flirt met klimaatonnozelheid is beschamend.