Of je nu een amazing crush hebt en net een relatie begint of al een aantal jaren samen bent met je lover, elke relatie kent een aantal standaard fases. 

Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet, zodat jij erachter kunt komen wat je nog te wachten staat (of voor een ritje down memory lane).

1. De vlinders in je belly-fase

Je bent head over heels op jouw crush. Alles aan deze fase is fun! Je bent heel erg geïnteresseerd in alles wat met jouw crush te maken heeft en wilt dan ook alles van hem te weten komen. Jullie leren elkaar steeds beter kennen en raken steeds meer op elkaar ingesteld. Het enige wat jullie nu nog willen is bij elkaar zijn. Deze verliefdheidsfase duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden.

2. De real partnership-fase

In deze fase ben je al een tijdje samen. Iedereen ziet en kent jullie dan ook als koppel. Als de één niet aanwezig is, wordt er altijd gevraagd waar diegene is. Je kent elkaar door en door en raakt steeds beter ingespeeld op each others needs. In deze fase begint ook het nadenken over de toekomst. Willen we samenwonen of wat dacht je van kinderen?

3. De struggle-fase

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: in deze fase worden de meeste relaties verbroken. Dit komt omdat in deze fase de illusie ‘romantische liefde zal voor altijd voortduren’ meestal wegvalt. De verliefdheid zal plaats maken voor teleurstelling en anger.

De roze bril valt weg en het enige wat je nog in je partner ziet zijn slechte eigenschappen. Vaak trekt één van de partners zich een beetje terug omdat hij of zij behoefte heeft aan ruimte. De ander voelt zich op zijn of haar beurt meestal een beetje verlaten.

Het is heel belangrijk in deze fase om tot het besef te komen dat je jouw leven wilt delen met je love. Kom je niet tot dit besef dan eindigt het meestal in een break-up.

Hier lees je hoe je door deze fase heen komt

4. De stabiele relationship-fase

Jullie relatie is weer back to normal en het is awesome, yay for love! Jullie beseffen nu beter dan ooit dat je je leven wilt doorbrengen met elkaar.

5. De commitment-fase

Vanaf nu komt er een nieuwe stap bij in jullie relatie, namelijk dat jullie helemaal committed to each other zijn. If you like it then you should put a ring on it!