Mensen met een essentieel beroep hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmette persoon. Wel moeten zij daar van hun werkgever goedkeuring voor krijgen, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De werkgever bepaalt samen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging welke taken essentieel zijn en bijvoorbeeld niet vanuit huis uitgevoerd kunnen worden.

Als besloten wordt dat een werknemer niet in quarantaine hoeft, moet diegene wel dagelijks een zelftest ondergaan. Ook moet de werknemer vijf dagen na het contact met een besmette persoon zich bij een GGD laten testen, een mondkapje dragen en afstand houden.

Wie toch klachten krijgt, moet onmiddellijk naar huis en alsnog in quarantaine. De werknemer en -gever zijn er samen verantwoordelijk voor dat het coronavirus zich niet verder verspreidt op de werkvloer, schrijft de minister.

Met de maatregel wil het kabinet voorkomen dat de samenleving ontwricht raakt en sectoren stilvallen. Daarom is eerder al besloten dat een quarantaine niet meer hoeft na een booster of recente coronabesmetting, mits de persoon geen klachten heeft. Wie zelf besmet is, moet wel in isolatie.