In veel Franse steden zijn mensen opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen de invoering van de 'pass sanitaire', de coronapas. Volwassenen moeten vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19, COVID-19 hebben doorstaan of recent negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf augustus moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.

De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook woensdag al op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens Franse media waren er zaterdag in Parijs duizenden betogers op de been. Tot de initiatiefnemers in de hoofdstad behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), de voormalige vicevoorzitter van het Front National, en een kopstuk van de 'Gele Hesjes'.

Tienduizenden anderen toonden voor de tweede keer in een week tijd om uiteenlopende redenen hun ongenoegen. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. Voor enkele betogingen was geen toestemming gegeven. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.