Mensen die al langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 hoeven zich vanaf donderdag niet meer te houden aan het quarantaineadvies als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt met het coronavirus.

Tot dusver was het advies dat iedereen met bijvoorbeeld een positief getest gezinslid in quarantaine gaat, gevaccineerd of niet.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) "komt er steeds meer bewijs" dat gevaccineerden die toch het coronavirus hebben opgelopen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving.

Dit geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden een besmetting hebben doorgemaakt en mensen die langer geleden besmet waren, maar minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Al deze groepen hoeven niet meer in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmette persoon.

Ze moeten wel alert blijven op klachten en zich bij klachten laten testen, aldus het OMT. Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmette persoon blijft het advies om zich na vijf dagen te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren.