Vanwege de verplichte toegangstesten voor het bezoeken van evenementen zal in de zomer waarschijnlijk veel drukte bij testlocaties ontstaan, met name in het weekend. Daarom wordt er meer capaciteit opgebouwd, zo heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De testen zullen ook gebruikt worden bij de toegang tot sportwedstrijden, maar ook bij poppodia, theaters, casino's en discotheken.

De testcapaciteit is volgens De Jonge voor eind juni gepland op maximaal 350.000 testen per dag, verspreid over tientallen locaties.

Er zijn al 243 evenementen aangemeld, met in totaal ruim drie miljoen verwachte bezoekers. Een deel van de evenementen vindt pas na de zomer plaats. Het is nog niet duidelijk of toegangstesten dan nog nodig zijn, aldus De Jonge.

Vanaf eind juni zijn weer evenementen toegestaan waarbij mensen geen mondkapje hoeven te dragen en ook geen 1,5 meter afstand hoeven te houden. Ze moeten wel recent getest zijn, gevaccineerd zijn of een bewijs hebben dat ze het coronavirus al hebben gehad.