Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer oplaait. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) sluiting van de maatschappij te voorkomen.

"Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden", schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

De ernst van opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers het virus of een virusvariant mee terugnemen naar Nederland. Voor veel landen moeten reizigers zich laten testen of moeten ze gevaccineerd zijn. Eventueel moeten ze nog in quarantaine gaan. Maar toch is er een kans dat mensen het virus onder de leden hebben.

Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basistestcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is, aldus De Jonge.

Ook moeten de testen laagdrempelig zijn voor iedereen, onder meer met testlocaties dicht bij woongebieden of mobiele testlocaties. Ook het bron- en contactonderzoek van de GGD blijft grotendeels overeind.

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseren ook gevaccineerden te blijven testen als zij klachten hebben die gerelateerd zijn aan het coronavirus.