Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury krijgt hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van COVID-19. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei.

"Als voorzitter van het landelijke Outbreak Management Team heeft Van Dissel zich vanaf het begin van de pandemie met tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke kennis over COVID-19. Dat doet hij in een zich snel ontwikkelende crisis, en onder druk van discussies in politiek, samenleving én wetenschap", aldus de KNAW.

De Akademiepenning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een persoon die zich heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland. Eerdere winnaars van de penning zijn onder anderen universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan, bierbrouwer Alfred Heineken en hersenprofessor Dick Swaab. De wetenschapsprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1983.