Weinig verpleeghuizen hebben de laatste tijd versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Dat melden de universiteiten van Nijmegen en Maastricht op basis van onderzoek bij 76 verpleeghuizen, die al bijna een jaar lang worden gevolgd.

In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel ingeënt tegen COVID-19. Desondanks zeggen veel verpleeghuisbewoners nu nog te kampen met eenzaamheid, onder meer doordat er zo weinig bezoek welkom is en er verder weinig sociale interactie is.

Sommige verpleeghuizen willen volgens de onderzoekers pas soepelere regels invoeren als alle bewoners volledig zijn ingeënt. Andere verzorgingshuizen hebben daar nog helemaal geen plan voor gemaakt en een deel vindt dat in de instellingen dezelfde regels moeten gelden als in de rest van het land.

Hoogleraar Ouderenzorg in Maastricht Jan Hamers denkt echter dat de situaties binnen en buiten verpleeghuizen niet met elkaar te vergelijken zijn en dringt aan op versoepelingen. "De vaccinatiegraad in de maatschappij is veel lager en verpleeghuisbewoners gaan doorgaans niet naar een intensive care", aldus Hamers.

"Ik begrijp hoe moeilijk het is om de eerste stappen te zetten, maar dit is hét moment waarop verpleeghuizen het initiatief kunnen nemen om, in overleg met bewoners, naasten en medewerkers, versoepelingen toe te passen."