Een werknemer van het vliegveld van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland is dinsdag positief getest op het coronavirus. Dat gebeurde een dag nadat het land een reisbubbel met Australië had ingevoerd. Het gaat om een medewerker die vliegtuigen uit risicolanden schoonmaakte.

Deze persoon was volledig gevaccineerd tegen COVID-19 en zit inmiddels in isolatie, bevestigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Er wordt momenteel een bron- en contactonderzoek gedaan.

Volgens Ardern hield zowel Australië als Nieuw-Zeeland er rekening mee dat er zich alsnog besmettingen zouden voordoen. Ze heeft nog niet met haar Australische collega Scott Morrison over de besmetting gesproken, maar de ministers van Volksgezondheid van beide landen hebben wel contact gehad.

Reizigers uit Australië en Nieuw-Zeeland kunnen sinds maandag vrij tussen beide landen reizen en hoeven daarna niet in quarantaine. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland heeft de corona-epidemie grotendeels ingedamd met een streng beleid en een volledige sluiting van de grenzen. Met de heropening van de grenzen willen de landen het reizen tussen Australië en Nieuw-Zeeland makkelijker maken.