De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een voorstel opgesteld voor een wet waarmee de Duitse regering voor deelstaten kan beslissen of ze in lockdown moeten.

Dat is volgens Merkel noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zij noodzakelijk acht. Het ligt in de lijn der verwachting dat het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Bondsdag.

Als de Bondsdag met het wetsvoorstel instemt, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen. Merkel zou dan bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kunnen afkondigen en scholen kunnen sluiten als er ergens veel nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Duitsland worstelt met de derde golf en de regering vreest dat het uit de hand gaat lopen.

Het optreden van Merkel is omstreden. Deelstaatpremiers vinden het onverstandig om midden in een crisis de spelregels te veranderen. Critici van de bondskanselier wijzen erop dat een uitgaansverbod van 21.00 uur tot 5.00 uur in strijd met de Duitse Grondwet is.

Merkel wil al maandenlang een nationale aanpak en ergert zich aan de deelstaten die momenteel veel zeggenschap over het beleid hebben. Zo heeft Saarland een passage over proeven met versoepelingen uit een akkoord met Merkel anders uitgelegd en gebruikt om de belangrijkste lockdownmaatregelen in de deelstaat af te schaffen.