PVV-leider Geert Wilders vindt dat er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden en dat een nieuw kabinet niet geleid zou mogen worden door Mark Rutte.

"De Nederlandse politiek is ziek, doodziek. Kort na de verkiezingen zitten we met een schandaal dat z'n weerslag niet kent", zei Wilders donderdag over demissionair premier Rutte tijdens het Kamerdebat over de mislukte verkenning. "Met deze premier kunnen we niet verder."

"Een week lang heeft hij geprobeerd om het in de doofpot te stoppen. Hij heeft gewoon keihard gelogen. Tegenover de NOS zei hij letterlijk dat hij het niet heeft gehad over Omtzigt. Nu blijkt dat dus wel zo te zijn. Hij heeft niet alleen gelogen, maar ook geprobeerd een kritisch Kamerlid onschadelijk te maken door hem uit de Kamer te halen en een ministerpost te geven", aldus Wilders.

De PVV-leider stipt aan dat ook de verkenners hebben gelogen, toen ze in een verklaring schreven dat geen van de fractievoorzitters met hen over Omtzigt had gesproken.

"Maar het meest schokkende en stuitende is het gedrag van Rutte. Heel Nederland is voorgelogen. Hij zei: 'Niemand gaat hier uitleg over geven.' We weten nu dus waarom. Omdat hij het was, omdat hij Nederland een week lang schaamteloos heeft voorgelogen", aldus Wilders.

De PVV-leider wil dat Rutte opstapt en heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend, waar later op donderdag over gestemd zal worden.