De Sionkerk op Urk heeft afgelopen weekend de coronamaatregelen losgelaten en weer alle leden verwelkomd. Op de ochtend- en middagdienst van zondag kwamen zo'n 350 tot 400 mensen af, schrijft Trouw. De kerk hanteert geen coronaregels meer, omdat de kerkenraad wil tegemoetkomen aan "de nood en het geestelijk welzijn" van de gemeente.

Iedereen die geen gezondheidsklachten heeft, kan sinds zondag weer naar de Sionkerk komen. Dat heeft de kerk haar zeshonderd leden in een brief laten weten.

Mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand zijn niet verplicht. Snoek zegt in een reactie in de krant dat de kerkgangers zich overigens vaak wel aan de 1,5 meter afstand houden.

"Het is niet dat we het op Urk beter weten of dat we niet luisteren naar de overheid. We willen gehoorzaam zijn aan de overheid, maar wel in samenhang met Gods geboden. We doen dit vanwege het zielenheil van de mens", zegt ouderling en voorlichter H. Snoek in een toelichting op de brief. "Het contact lijkt weg. En op de psychische nood van de gemeente wordt niet gelet."

Snoek zegt dat de Sionkerk niet de enige kerk in Nederland is die de coronaregels naast zich neerlegt. Hij zegt zich boze reacties op het besluit te kunnen voorstellen. "Iedereen moet doorzetten, zeker. Het is voor niemand makkelijk." De ouderling wijst erop dat het aantal besmettingen op Urk klein is.

Burgemeester Cees van den Bos laat via een woordvoerder aan Trouw weten dat hij de brief van de Sionkerk niet heeft ingezien, maar ook geen bevoegdheid heeft om in te grijpen.