De traditionele strijd tussen de kleinste gemeenten om als snelste de verkiezingsuitslag door te geven, heeft door de coronacrisis een andere lading gekregen. "Veiligheid en coronaproof staan dit jaar voorop", aldus een woordvoerder van de gemeente Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal (Gelderland) hebben vaak om deze eer gestreden. "We willen het wel snel doen, maar het doel is dit keer de verkiezingen veilig en coronaproof te laten verlopen. Als we de kans krijgen om het snel te doen, doen we het snel. Maar het gaat om de veiligheid", aldus de zegsman.

Het Waddeneiland met 913 inwoners is bij de laatste verkiezingen steeds de snelste geweest. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 kwam het ook als eerste met de uitslag. Dat gold ook voor de gemeenteraadsverkiezingen in het jaar ervoor. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 won Schiermonnikoog eveneens. En bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 ging die eer ook naar Schiermonnikoog. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 was Vlieland de snelste.

Volgens ene woordvoerder van de gemeente Vlieland - die 1.186 inwoners telt - is zo'n onderlinge strijd wel leuk, maar is het dit jaar "al ingewikkeld genoeg om alles op orde te krijgen". "Ook wij willen het goed en veilig doen. Door het stemmen per brief en de eerdere stemdagen wordt het anders. We gaan wel proberen het zo snel mogelijk te doen, maar we hebben geen tactiek. Zeker niet omdat er nu andere dingen bij komen kijken. We proberen het zo goed als het kan te doen."