Het belangrijkste coronanieuws van 13 maart in binnen en- buitenland:

Binnenland:

 • Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 6.446 nieuwe coronagevallen gemeld, het grootste aantal meldingen in een etmaal sinds 14 januari. Dat zijn er bijna vierhonderd meer dan vrijdag, toen er 6.068 besmettingen werden gemeld.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zaterdag gedaald naar 1.875, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 35 minder dan vrijdag, toen er 1.910 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen werden geteld.
 • De Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) klaagt dat haar leden nog niet worden gevaccineerd tegen COVID-19. De NVMBR noemt het "zorgelijk" dat deze groep nog niet in aanmerking komt.
 • Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) moet de bevoorrading door de Leidse medicijnenproducent en onderaannemer HALIX goedkeuren als de Britse farmaceut AstraZeneca dit kwartaal aan de leveringsverwachtingen naar de Europese Unie wil voldoen.
 • Meerdere GGD-coronatestlocaties in met name de kustprovincies blijven zaterdag gesloten in verband met de kans op harde windstoten. In totaal gingen 2.800 prikafspraken hierdoor niet door.
 • Alle GGD's zouden korte staafjes moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd te testen op het coronavirus. Voor die zachtzinnige aanpak pleit Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
 • "Het is geen reden voor een feestje. De meeste mensen hebben mentaal gezien golfbewegingen meegemaakt". Naar aanleiding van de oproep om thuis te werken, zaterdag precies een jaar geleden, sprak NU.nl met Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Een jaar geleden werd de eerste coronabesmetting vastgesteld op Curaçao. In de afgelopen 365 dagen telde het eiland 4.915 besmettingen en zijn 22 mensen overleden aan COVID-19. Cijfers van het RIVM laten zien dat de besmettingen sinds maart rap toenemen.
 • Bij een pilot in Dronten, waarbij mensen zonder klachten zich kunnen laten testen, zijn ruim veertienduizend tests afgenomen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) had op een groter aantal gerekend.
 • In de Overijsselse gemeente Wierden zijn na een uitbraak van COVID-19 op basisschool De Talenter in Enter inmiddels meer dan vijftig personen besmet. Burgemeester Doret Tigchelaar spreekt van "een grote zorg voor de gemeenschap in Enter", ook omdat het bij het merendeel van de besmettingen om de Britse variant van het virus gaat.


Buitenland:

 • Italië wil het vaccinatietempo opschroeven naar een half miljoen vaccinaties per dag. Dat heeft speciaal gezant coronavaccins generaal Francesco Paolo Figliuolo zaterdag gezegd. Dit moet er voor zorgen dat in september 80 procent van de Italiaanse bevolking gevaccineerd is.
 • Luchthavens in de Verenigde Staten hebben vrijdag bijna 1,36 miljoen passagiers verwerkt, wat het grootste aantal sinds 15 maart vorig jaar is. Het stijgende aantal reizigers geeft aan dat de hard getroffen luchtvaartsector in de VS dankzij de vaccinaties tegen COVID-19 langzaam begint te herstellen van de coronacrisis.
 • Bij de grote fabriek van autobouwer Tesla in het Amerikaanse Fremont zijn honderden coronabesmettingen geweest nadat topman Elon Musk de locatie in mei vorig jaar heropende, ondanks een verbod van de lokale autoriteiten.