Een op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met een coronabesmetting zorgen, heeft last van burn-outklachten. Ook neemt het ziekteverzuim onder verpleeghuismedewerkers licht toe, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg. Zo'n zeventienhonderd zorgmedewerkers deden aan de enquête mee.

Eind vorig jaar bleek al uit het eerste meetmoment van het onderzoek dat een groot aantal medewerkers met depressieve klachten (19 procent) of burn-outklachten (22 procent) kampt.

Nu blijkt dat een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen, kampt met burn-out (31 procent) en depressieve klachten (27 procent). Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22 procent, depressieve klachten 21 procent).

"Energievreters als een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress', zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. Volgens haar kunnen deze factoren uiteindelijk resulteren in mentale gezondheidsproblemen, zoals uit de enquête blijkt.