De GGD is niet van plan om mensen zonder klachten te gaan testen om de samenleving weer te kunnen openen, zegt GGD-voorman André Rouvoet donderdag in Trouw.

Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit primair bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus. "De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding", aldus de GGD-voorman.

De roep om sneltests klinkt steeds luider, omdat een negatieve test tijdelijk toegang zou kunnen geven tot een school, festival of voetbalstadion. Zo'n negatief testbewijs is alleen te verkrijgen via een testlocatie.

Volgens Rouvoet zijn de teststraten van de GGD daar niet voor bedoeld. Die zijn alleen voor mensen met klachten, stelt hij. "De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken."