De politiek kan het beste nog een tijdje wachten met verdere versoepeling van de coronamaatregelen, vindt Ernst Kuipers. "Als je het nog even uitstelt, kom je in een veel rustiger vaarwater", zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) woensdag tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

"Het glas is halfvol", beschreef Kuipers de huidige situatie in de ziekenhuizen. Die zijn ondanks grote aantallen coronapatiënten in staat de belangrijkste zorg voor patiënten te leveren. Een deel van de zogeheten planbare zorg, die zonder gezondheidsschade langer kan wachten, stellen ze echter nog altijd uit.

"Binnen deze bandbreedtes kunnen ziekenhuizen het aan", zei Kuipers, terwijl hij wees op cijfers over de ziekenhuisopnames en het zogeheten reproductiegetal (R), dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Als dat getal met 10 procent stijgt, bijvoorbeeld doordat maatregelen versoepeld worden of mensen zich er minder goed aan houden, kan dat op termijn weer leiden tot overbelasting van de zorg.

Aan de andere kant worden steeds meer mensen gevaccineerd en kan warmer weer een gunstige invloed hebben. "Hoe verder we de curve naar rechts opschuiven, hoe beter de situatie wordt", aldus Kuipers.