Het kabinet, burgemeesters en ijsverenigingen roepen op dit weekend zo min mogelijk mensen te ontmoeten en het aantal reisbewegingen te beperken. Het is vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet de bedoeling dat iedereen gaat schaatsen, ondanks het stevige ijs.

Schaatsbond KNSB vraagt mensen verstandig te zijn, dicht bij huis te blijven en alleen op vijvers, grachten of sloten in de eigen woonplaats te schaatsen. Voldoende afstand houden tot andere schaatsers is daarbij het devies. Op de banen van de natuurijsclubs wordt sowieso het protocol om coronaproof te schaatsen in acht genomen.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's, waarschuwt dat gemeenten ook in het weekend kunnen besluiten om schaatsbanen, meren en vijvers af te sluiten voor schaatsers als het er te druk wordt.

Net als minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept Bruls mensen op eerst goed te informeren of het ergens druk is.

Ook doen schaatsliefhebbers er goed aan om op internet te kijken of natuurijs in de buurt wel per auto bereikbaar is. Veel gemeenten sluiten wegen af en verbieden parkeren in de berm. Wie dat wel doet, riskeert een boete.