De eerste resultaten van de grootschalige inentingscampagne tegen COVID-19 in Israël zijn positief, schrijft The Jerusalem Post. Uit de eerste resultaten blijkt dat minder dan 0,1 procent van de mensen die twee vaccinaties met het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben gekregen in de week na de tweede prik ziek is geworden.

Maccabi Healthcare Services, een van de vier grote zorgverleners in Israël, concludeert op basis van de resultaten uit de korte meetperiode dat het vaccin voor 93 procent effectief is.

De zorgverlener heeft ruim een miljoen inwoners gevaccineerd, van wie er 523.000 een tweede prik hebben gekregen. Van die mensen raakten 544 binnen een week na de tweede prik alsnog besmet met corona. De meesten van hen hadden geen of amper ziekteverschijnselen.

Vijftien van hen belandden in het ziekenhuis. Van vier van hen werd de toestand omschreven als ernstig, van drie als matig.

"De gegevens bewijzen onomstotelijk dat het vaccin zeer effectief is. Het heeft de levens van veel Israëliërs gered", zegt topvrouw Miri Mizrahi Reuveni van Maccabi Healthcare Services tegen de lokale krant.

Israël oogst wereldwijd veel lof voor zijn voortvarende vaccinatiecampagne. In het land is het aantal ziekenhuisopnames in verband met corona sterk gedaald. Ook het aantal coronadoden van zestig jaar of ouder is drastisch afgenomen. Bijna 40 procent van de negen miljoen inwoners heeft intussen ten minste één prik gekregen.