Dit was vandaag het belangrijkste nieuws over corona uit binnen- en buitenland.

Binnenland:

 • Het RIVM meldt 4.246 nieuwe positieve coronatests. Het aantal nieuwe gevallen is groter dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (3.916). Er zijn 67 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 2.121 patiënten met COVID-19 opgenomen. Dat zijn er 93 minder dan gisteren.
 • De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de University of Oxford niet te geven aan mensen van 65 jaar en ouder. Het middel is wél geschikt voor ouderen van 60 tot 65 jaar, schrijft het adviesorgaan.
 • Instellingen en bedrijven mogen van diezelfde Gezondheidsraad een vaccinatiebewijs als voorwaarde stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen. Het kabinet heeft zelf nog geen beleid opgesteld over hoe ze hiermee willen omgaan.
 • Het is "pertinent onjuist" dat medewerkers in de GGD-vaccinatiecentra veel vaccin verspillen. Minder dan 2 procent van de coronavaccins waarover de GGD's beschikken, wordt verspild, zegt koepelorganisatie GGD GHOR. Apothekers en ziekenhuizen zeiden dat GGD's onnodig een deel van het Pfizer-vaccin weggooien.
 • Hoewel er veel onzekerheid omtrent het vaccinatieschema is, durft demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) te zeggen dat de kwetsbaarste personen, zoals ouderen en mensen in verpleeghuizen, rond de start van de lente zijn gevaccineerd.
 • Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen om de ouderen die in de komende dagen en volgende week op pad moeten voor hun vaccinatie. De weersvoorspellingen wijzen erop dat het grootste deel van Nederland met stevig winterweer te maken krijgt, wat de ouderen volgens een ANBO-woordvoerder "kan afschrikken".


Buitenland:

 • Het aantal mensen dat is gevaccineerd tegen COVID-19 is sinds gisteren groter dan het aantal mensen dat besmet raakte met het coronavirus. Inmiddels zijn meer dan 104,9 miljoen prikkengezet, wat het wereldwijde aantal besmettingen (104,1 miljoen) overtreft.
 • Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA onderzoekt de medicijnen van de Amerikaanse fabrikanten Eli Lilly en Regeneron. Het gaat om therapieën met antilichamen. De toezichthouder gaat bekijken of coronapatiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, maar een hoog risico lopen achteruit te gaan, baat hebben bij de behandeling.
 • De coronapandemie heeft dramatische gevolgen voor kankerpatiënten in Europa. Daarvoor waarschuwt de gezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat de kankerzorg in een derde van de landen in de regio geheel of gedeeltelijk ontregeld is.
 • Ook Denemarken en Noorwegen geven het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig niet aan 65-plussers. De gezondheidsautoriteiten in de landen zeggen dat er te weinig informatie is over de werkzaamheid bij ouderen.
 • De afgelopen twee maanden is 470 reizigers de toegang tot Nederland geweigerd door de Koninklijke Marechaussee. Het gaat om arriverende passagiers van buiten de Europese Unie en het Schengengebied.
 • In ons land is veel kritiek op het trage vaccinatietempo van het kabinet. In lijstjes met de meeste gezette prikken in Europa bungelt Nederland onderaan. Om de zaken in perspectief te plaatsen, loont het soms om over de landsgrenzen te kijken. Te beginnen met onze buurlanden Duitsland en België. Hoe doen zij het?